Treća sreća za premijeru “Tena – kronika raspada jedne ljepote”

Ludens teatar u suradnji s GDK “Gavella”, GK “Joza Ivakić” Vinkovci, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i GK Požega predstavlja dugo očekivani rezultat. Raskošna predstava “Tena – kronika raspada jedne ljepote” biti će izvedena 18. ožujka u 20 sati u Domu Mladih Koprivnica (Hrvatske državnosti 10).

Predstava je rađena prema tekstu Josipa Kozarca, redatelj je Dražen Ferenčin, a autor dramatizacije Boris Vujčić.

Veliki glumački ansambl čine Matea Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Fotografija: Dražen Bota

Klasik hrvatske književnosti kritički se obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. U dramatizaciji Borislava Vujčića, Kozarčev prozni tekst postao je punokrvnom dramom, gdje se pripovjedni predložak koristi kao temelj za novi autorski materijal koji realistične, dijaloške prizore spaja s etnološkim pristupom, pri čemu osjećaj drevnog, gotovo mitskog natapa melodramatičnost teksta nastalog potkraj 19. st. Elementi koreodrame, zborskog mnogoglasja, socijalnog ekspresionizma, Vujčićevu “Tenu” tako odvode u specifičan dramski registar, dinamično ponuđen na igru glumcima i redatelju…

Od okrutnog realiteta Ferenčinu je više zanimalo iskonsko, ono što ne uništava ekonomska situacija, što je Kozarac apostrofirao kao neprolazno. Zanimala ga je Tenina ljepota i njezino tjelesno izobličenje, koje, nakon svih ljubavnih brodoloma i posrnuća na kraju predstave, u trenutku kada se nakon rata pojavi prvi ljubavnik Baranek, doživi svojevrsnu katarzu. Tim činom Kronika raspada jedne ljepote uskrsava kao iskustvo sa sretnim završetkom. (…) Iznimnu izvornost i snagu slavonskog mentaliteta ponudio je ženski dio ansambla. Maruška u izvedbi Martine Stjepanović, Stara gatara u interpretaciji Arete Ćurković, Selena Andrić kao Ivka i dakako Matea Marušić koja je unutarnje Tenine lomove živjela suzdržano i potpuno predana fatumu samouništenja.” (Andrija Tunjić, Vijenac)

Ulaz na predstavu moguć jedino uz digitalnu COVID potvrdu. Predstava je za odrasle, a ulaznice se mogu kupiti u uredu Ludens teatra (Hrvatske državnosti 10), Šarenom dućanu, Orro Baru i Hotelu Podravina te na ulaznice.hr. Za rezervacije i informacije nazovite 097 758 3367.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI