TREND ILI… Neke škole već zabranjuju učenicima korištenje mobitela tijekom nastave

Uočili smo da djeca nakon nastave koja se provodila na mobitelima i tabletima više ne posežu za njima u dijelu nastave kad to nije predviđeno, tvrdi ravnateljica Prelogović


Autor: podravski.hr — 25.12.2018. / 13:16 Aktualno

Mnogi naši ravnatelji ipak nisu za zabranu / Ilustracija

Varaždinska županija dala je svim školama kojima je osnivač naputak da donesu interna pravila o korištenju mobitela učenika u privatne svrhe – tijekom boravka u školi. Županija je tako svojim ravnateljima osnovnih i srednjih škola dala smjernice da u tim pravilnicima bude navedeno da tijekom nastave mobiteli moraju biti ugašeni. Isto tako, da za vrijeme pisanja provjere znanja učenici svoje mobitele daju na čuvanje učiteljima i nastavnicima.

Ravnateljima je predloženo da donesu pravilnike kojim bi se korištenje mobitela u školi svelo samo na korištenje u svrhu nastave. Ova odluka revoltirala je učenike koji su čak najavili i prosvjede. Iz tih razloga provjerili smo kakvo je stajalište ravnatelja osnovnih škola u Koprivničko–križevačkoj županiji oko ove odluke. Kako izgleda, nisu za formalne zabrane, jer kako kažu, one često daju upravo suprotne rezultate.

Sanja Prelogović, ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice, navodi da oni svojim učenicima nemaju razloga zabranjivati korištenje mobitela za vrijeme nastave.

– Naša škola spada u sustav e-škole. Mi dakle provodimo dio nastave na tabletima i pametnim telefonima i učenike potičemo na korištenje moderne tehnologije. Na taj način učenici svakodnevno u školi koriste svoje pametne telefone, ali samo u svrhu nastave. Mi svoje učenike čak i potičemo da koriste svoje mobitele – objasnila je ravnateljica Prelogović i dodala da je upravo provođenje dijela nastave na tabletima i mobitelima zadovoljilo dječju potrebu za tehnologijom.

– Uočili smo da djeca nakon nastave koja se provodila na mobitelima i tabletima više ne posežu za njima u dijelu nastave kad to nije predviđeno. Imamo vrlo dobre rezultate provođenja nastave u sustavu e-škole – objasnila je Sanja Prelogović.

Protiv formalnih zabrana je i Igor Brkić, ravnatelj križevačke Osnovne škole Vladimir Nazor.

– Mi u nastavi koristimo mobitele i tablete. No, mislim da nikakve zabrane nemaju smisla, upravo suprotno. Zabranimo li učenicima mobitele, oni će postati ‘zabranjeno voće’ koje je još više slatko i tada vaša zabrana neće ništa vrijediti – objasnio je Igor Brkić.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu učenicima je dopušteno nositi mobitele, ali prema kućnom redu ne smiju ih koristiti tijekom nastave.

– Kućnim redom zabranili smo korištenje mobitela pod satom i učitelji dobro paze da se ne bi kršilo to pravilo – kaže Danijel Domišljanović, ravnatelj Osnovne škole Grgura Karlovčana. (md, db)

FOTO: Ilustracija