Tri kilometra staze mještani betonirali pune dvije godine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bio je to glavni put od Dijankovca do Križevaca. Preko Peska. Njime je u školu išao djed Ivana Drugčevića, pa otac, pa sam Ivan. Godine 1968., kad je on imao devet godina, mještanima je dozlogrdilo da hodaju po blatu ili u prašini, ovisno o vremenskim prilikama, pa su se upustili u za to vrijeme i za tadašnju razinu dostupne tehnologije ogroman projekt.

Dijankovčani su počeli betonirati stazu koja vodi u susjedni Pesek. Za tri kilometra trebale su im pune dvije godine, prisjeća se Ivan.

– Čujte, onda nije bilo ni asfalta, ni kamena ni traktora ni auta. Išlo se pešice i s konjima. Sećam se kad su počeli graditi stazu, išla je po bregu uz današnji put – pokazuje Ivan Drugčević.

Selo se samo složilo da se ide u betoniranje, a samo je i platilo materijal i obavilo radove.

– S konjima su dopeljali šoder i cement do mesta gde budu nastavili, a onda su tam ručno mešali beton i delali kocke, oko 80 centimetara širine. Nije onda bilo ni mešalica. A znalo je, kolko se sećam, u jednom šubu dojti i trideset ljudi. Bilo je onda nekak sloge među ljudima, to danas više nije tak – pripovijeda Ivan.

Doduše, mještane je na rad na stazi vjerojatno motivirala i jedna sitnica – ako se ne bi odazvali kad bi na njih došao red, „odbornik“ bi im napisao kaznu. Javnih radova bili su oslobođeni samo bolesni i nemoćni.

– Selu je jako puno značila ta staza. Ko je mogel dobro hodati, za vuru vremena je mogel dojti v Križevce. Do Peseka je tri kilometra i onda još dva i pol do grada. Staza se koristila negde do prije 30 godina, onda su si ljudi već kupili aute – veli Ivan.

Prisjeća se kako je u Dijankovec makadam došao 1976. godine, a selo je asfalt dobilo tek 1994. godine.

– Nekad se zbilja lošije živelo, al je bilo više ljudi. Dijankovec je imal 110 kuća, sad ih je samo 36. I blago se jako smanjilo, još samo pet gazda ima krave – kaže Ivan Drugčević, koji se s prilično nostalgije prisjeća vremena u kojemu se hodalo po blatu ili u prašini, ali je Dijankovec bio pun dječje igre i kravljeg mukanja. Danas se samo mjestimice može nazrijeti negdašnja betonska staza između Dijankovca i Peska. Zub vremena učinio je svoje.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI