Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trihinela u Podravini: Parazit pronađen u mesu svinje!

U Veterinarskoj stanici Đurđevac prilikom pregleda uzoraka mesa nakon dugo vremena, a radi se o godinama, pronađena je trihinela. Zarazu trihinelom prilikom pregleda 38 uzoraka mesa domaćih i divljih svinja propisanom metodom umjetne probave otkrila je Mirjana Legradi Gašparov, voditeljica kontrolnog tijela u Veterinarskoj stanici Đurđevac.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Možemo potvrditi da je u Podravini nakon dugo vremena pronađena trihinela. Nakon izdvajanja i pojedinačnih pretraga utvrđeno je da se radi o uzorku uzetom od jedne divlje krmače, dok je ostalih 37 uzoraka bilo negativno – kaže Vlado Rep, direktor Veterinarske stanice Đurđevac.

Nakon potvrde o zarazi trihinelom meso je zbrinuto u kafileriji i obavljena je temeljita dezinfekcija svega s čime je to meso bilo u doticaju.

– Svakako treba naglasiti da je invazija izuzetno jaka. Zbog toga je važno upozoriti građane da prilikom obrade svinja i krmača, bilo divljih, bilo domaćih donesu meso na pregled u veterinarske stanice. Ne smije se dogoditi da netko slučajno zaboravi na pregled mesa domaće ili divlje svinje na trihinelu jer samo na taj način može se spriječiti širenje zaraze i na ljude – ističe Vlado Rep.

Iako je kod klanja za potrebe vlastitog domaćinstva obvezan veterinarski pregled mesa svinja, često se događa da građani „zaborave“ na tu obvezu. Pregledi su za građane besplatni jer ih financiraju gradovi i općine, no bez obzira na to i dalje pada broj pregleda, što znači da ima građana koji se ne pridržavaju obveze.

– Opreza nikad dosta pa zato želimo skrenuti pozornost građanima da obvezno donesu meso na pregled – zaključio je Vlado Rep.

Trihineloza je parazitarna bolest zajednička životinjama i ljudima, a kod ljudi može izazvati teške i trajne posljedice sa smrtnim ishodom. Čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog trihineloznog mesa domaćih i divljih svinja, kao i od suhomesnatih proizvoda tih životinja. Rani simptomi infestacije trihinelom obično su vezani uz probavni trakt, i najčešće su prisutni grčevi i proljev. Nakon toga ličinke migriraju u mišiće gdje izazivaju upalnu reakciju koja se očituje bolovima u mišićima.

FOTO Vlado Rep

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI