Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tripanofobija: nerazuman strah od igle

Tripanofobija predstavlja strah od igle i medicinskih procedura u kojima se koriste igle. Ova je fobija veoma česta u svijetu, a mnogi ljudi nisu ni svjesni da pate od nje.

Ono što je specifično za ovu fobiju jeste to da se znanstvenici još uvijek nisu usuglasili oko toga što je uzrokuje. Za sada se smatra kako je tripanofobija nasljedna. Međutim, moguće i da je ovaj vid straha naučen, a ne naslijeđen.

Što to razlikuje tripanofobiju od običnog straha od igle? Vađenje krvi ili slične procedure nisu nikome drage, ali kada smo primorani na to, onda to učinimo bez većih problema.

Međutim, kod tripanofobičara je situacija drugačija. Iako su svjesni da je medicinska intervencija (koja uključuje i iglu) neophodna, oni pod svaku cijenu odbijaju njeno provođenje.

Simptomi mogu biti gubljenje daha, prekomjerno znojenje, mučnina, suhe usne, osjećaj da ste bolesni, drhtavica, osjećaj lupanja srca, povišen pritisak, nesposobnost jasnog rasuđivanja, strah od smrti, ludila i gubljenja kontrole, osjećaj otuđenja od stvarnosti ili jak napad anksioznosti.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI