NI KUBIK Trojac na biciklima iz šume nosio nešto drva za ogrjev. Osuđeni jer nisu imali ‘potrebne papire’

Vedran je kažnjen novčanom kaznom, a malodobnim počiniteljima određen je sudski ukor


Autor: podravski.hr — 02.07.2018. / 18:49 Crna kronika

Ilustracija / Trojac je na biciklima prevozio drva iz šume

Prekršajni sud proglasio je krivima Vedrana (21) i njegove malodobne pomagače Danijela (16) i Darija (17) jer su iz šume bicklima “transportirali drvni materijal u količini od 0,69 kubnih metara bez popratnice i propisane obilježbe”.
Trojac je, dakle, u jednoj međimurskoj šumi početkom veljače ove godine na biciklima prevozio nešto drva za ogrjev. No, imali su nesreću da su ih zatekli šumari pa je optužni prijedlog protiv njih podnijela Uprava šuma, podružnica Koprivnica. Vedran je kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna, a malodobnim počiniteljima određen je sudski ukor te im se “ukazuje na društvenu neprihvatljivost i štetnost njihovog ponašanja”.
Svjedok je na sudu ispričao kako ih je 5. veljače u blizini šume zatekao da “svaki od njih svojim biciklom prevozi drvo bez važeće obilježbe i popratnice, a ukupna količina drva koje su prevozili je bila 0,69 metara kubnih, što je jedan metar drva”. Prema Zakonu o šumama, za taj prekršaj predviđena je kazna i do 30.000 kuna.
Trojac se nije odazvao na sudski poziv pa je Prekršajni sud proveo dokazni postupak bez njih. Na temelju iskaza svjedoka dokazano je “da su okrivljenik i maloljetnici počinili terećeni prekršaj”, navodi se u presudi.
Sud je Upravu šuma, podružnicu Koprivnica, kao oštećenika sa zahtjevom za naknadu šete uputio na privatnu parnicu jer “iz optužnog prijedloga nije jasno vidljivo koju je količinu koji od prijavljenih prevozio”. Inače, drva koju su prevozili vrijedna su 300-tinjak kuna. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA