Trokut smrti: Na ovom mjestu baš nikad nemojte tiskati prištiće

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Da prištiće ne biste trebali sami istiskivati, ma koliko oni primamljivi bili, to pravilo vrijedi za cijelo lice. Međutim, postoji dio koji se kolokvijalno naziva ‘trokutom smrti’ i gdje je posebno važno da ništa ne dirate sami.

Da biste zamislili o kojem se dijelu lica točno radi i gdje taj opasni ‘trokut smrti’ počinje, a gdje završava, bit će vam potrebno malo mašte.

– Dio lica koji povezuje nos s kutovima usana smatra se posebno opasnim dijelom lica jer je usko povezan s mozgom – pojašnjava dr. Joshua Zeichner, dermatolog iz New Yorka.

Najlakše ćete odrediti koji je to točno dio tako da stvorite trokut svojim prstima. Spojite palčeve i kažiprste u oblik trokuta i prislonite ih na lice. Vrh trokuta (mjesto gdje vam se spajaju kažiprsti) ide na korijen nosa, a dno trokuta kojeg ste stvorili prstima leži vam na usnama, gdje je svaki njegov kut u jednom kutu usana.

Iako termin ‘trokut smrti’ zvuči zastrašujuće, uistinu biste trebali upozorenje shvatiti ozbiljno, prenosi Health.

– Kavernozni sinus naziv je velike vene koja vodi krv u mozak, stvarajući vezu između naše vanjštine i unutrašnjosti – kaže dr. Zeichner.

Drugim riječima, infekcija prištića na nosu ima gotovo slobodan prolaz do mozga te je zbog toga bilo kakva infekcija u tom dijelu lica rizična.

– U najgorem slučaju, infekcija koja je nastala na nosu može se proširiti s kože, preko sinusa i potencijalno doći do mozga gdje se može dogoditi da uđe u krvotok i proširi se tijelom – pojašnjava najgoru moguću opciju dr. Zeichner.

Stoga, istiskivanje prištića u tom dijelu lica ili čupanje dlačica iz nosa na nepravilan način može biti iznimno opasno jer to može omogućiti bakterijama ulazak u organizam. Uz to što je opasno, ovo mjesto je posebice pogodno za razvijanje ožiljaka pa i to valja imati na umu.

Odavno dermatolozi upozoravaju da se po licu ne dira i da se te stvari prepuste stručnjacima, no svi znamo da ponekad neki prištić baš zove da ga se istisne. I ako imate prištić na nosu koji samo čeka da ga istisnete, samo se prisjetite riječi ‘potencijalna infekcija mozga’, ali ako imate prištić negdje drugdje, primjerice na bradi, i baš si nikako ne možete pomoći da ga ne pokušate istisnuti, prvenstveno obratite pažnju na vrijeme kada to radite.

– Nemojte istiskivati prištiće prije spavanja kada ste umorni. Gledajte na to kao na mali kirurški zahvat koji mora biti potpuno sterilan i vi morate biti potpuno koncentrirani – kaže dr. Zeichner te savjetuje temeljito pranje ruku, provjeru čistoće ispod nokta (ili još bolje odrežite nokte), očistite mjesto gdje je prištić i prislonite toplu sterilnu gazu na to mjesto prije istiskivanja.

Tiskajte prištić sa svih strana, prema dolje i nikako nemojte tiskati ili trgati samo gornji dio prištića. Najbolje bi bilo da to radite štapićem za uši ili mekim dijelom prstiju.

Najvažnije je znati kada prestati.

„Ako ništa ne izlazi, jednostavno prestanite istiskivati i dobro sanirajte područje. Stavite nešto što će dezinficirati taj dio, ali neka to ne bude alkohol, nešto poput antibiotske kreme jer se to sada smatra otvorenom ranom – zaključuje dr. Zeichner.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI