Troškovi su preveliki… Dobili sredstva za novi bibliobus, ali nedovoljno

Ministarstvo kulture i medija prošli je tjedan gradskoj knjižnici Franjo Marković odobrilo sredstva za nabavku novog bibliobusa, i to u iznosu od 135 tisuća kuna.

Rezultat je to Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2022. godinu na koji je križevačka knjižnica prijavila nekoliko projekata, od kojih su, između ostalog, i opremanje Dječjeg odjela kao i nabavka informatičke opreme, no to će izgledno još morati pričekati. Kako doznajemo, ni ovaj iznos za novo vozilo knjižnici neće biti dovoljan, zbog čega će se gradska knjižnica morati osloniti i na neke druge izvore financiranja.

– Sredstva koja nam je Ministarstvo odobrilo u iznosu od 135.000 kuna, inicijalna su sredstva i nisu nam dostatna za nabavu vozila. U narednom razdoblju potrebno je isplanirati kako pronaći ostala potrebna sredstva, dodatnih 135.000 kuna koje nam nedostaju. Budući da Ministarstvo po prvi put nakon niza godina odobrava sredstva za nabavu vozila, smatram da ovu priliku ne smijemo propustiti i da svakako uz angažman Grada, Županije i općina ovaj problem možemo riješiti i nabaviti novo vozilo i time osigurati kontinuitet bibliobusne službe na ovom području – odgovorili su nam na upit iz same knjižnice, u kojoj se nadaju kako će sredstva koja nedostaju osigurati što prije.

Bibliobusna služba križevačke gradske knjižnice djeluje na području Križevaca i Kalničkog prigorja od 2009. i uz Bibliobusnu službu Knjižnice i čitaonice Fran Galović iz Koprivnice pokrivaju mrežu knjižnica cijele županije. 

Valja istaknuti kako bibliobusnu službu od samog početka najvećim dijelom financira i podržava Koprivničko-križevačka županija, a u njoj je zaposlena jedna osoba koja je ujedno i vozač i knjižničar. Trenutno vozilo dotrajalo je, a troškovi popravaka i održavanja postali su preveliki, ističu iz knjižnice. Cijena nabavke novog vozila iznosi 270 tisuća kuna, što je iznos samo prve faze. Do druge faze, koja se sastoji od njegova opremanja i nadogradnje, tek treba doći.

– Prema statističkim podacima za prošlu godinu, bibliobus je imao 788 aktivnih članova, 5705  posjeta i 8460 posuđenih knjiga. Ti podaci opravdavaju rad bibliobusne službe koja ima cilj i poslanje poticanje čitanja kod djece u dječjim vrtićima, dostupnost knjige i drugih sadržaja stanovnicima u ruralnim naseljima i manjim sredinama, posebno starijim i teže pokretnim osobama, korisnicima domova za starije i sl.

U ime korisnika koji svaka dva tjedna nestrpljivo očekuju naš bibliokombi na svom stajalištu, nadamo se i veselimo novom vozilu koji bi idućih 15-ak godina dostavljao knjige, slikovnice, zvučne knjige, filmove, časopise i elektroničku građu na cijelom području Kalničkog prigorja – rekla je ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI