TROŠNA KUĆICA OD BLATA Sirota Agneza Bukovčan (77) svaki dan strepi da joj se strop sruši na glavu

Agneza nema pitku vodu pa po nju ide k susjedima


Autor: podravski.hr — 11.03.2018. / 16:30 Aktualno

Drveni stupići koji drže trošni strop obloženi su alu-folijom

Agneza Bukovčan (77) iz Apatovca kod Križevaca, u ulici Lipovac na broju 1, već 11 godina, kao podstanarka, živi u jednoj od najstarijih, ako ne i najstarijoj blatom zidanoj kućici u tom kraju.
Krovište i strop već su odavno dali svoje. U unutrašnjosti curi na sve strane. Da joj se strop ne sruši na glavu brinu se drveni stupovi usred sobe. Obloženi aluminijskom folijom, da se ne zapale.
– Valjda se ne bude sve to srušilo na mene. Ma, i ak se sruši, kaj onda, imam dobre susede, budu me našli i zvlekli van. Ak bum živa – sa smiješkom na licu priča Agneza pokazujući nam plastične posude koje je postavila po kući kako bi voda s oronulog stropa imala kamo kapati.
– Težak vam je bil moj život, al ne dam se, lepo mi je. Makar sam sama. Al i nisam baš bez ikoga. Imam super susede koji mi pomognu. A i ova kuća u kojoj živim je od prijateljice Darinke i njene obitelji kojoj sam jako zahvalna. Darinka je baš super. Danas tak dobre ljude nemrete baš lako najti. Hvala joj na svemu – ističe naša sugovornica.

Gospođa Agneza ispred svoje kućice od blata

Agneza nema pitku vodu pa po nju ide k susjedima, a za pranje i čišćenje koristi onu s obližnjeg zdenca. Raduje se proljeću jer će ponovno moći u selo pomagati ljudima i tako zaraditi za „koru kruha“. Od mirovine od oko 1700 kuna, kad poplaća režije i kupi drva za zimu, ne ostane joj mnogo.
Više o Agnezinoj tužnoj životnoj priči čitajte u sutrašnjem izdanju Podravskog lista. (ib)
FOTO: NIKOLA WOLF