Trudnice, oprez: Ovi lijekovi nose rizik od pobačaja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trudnice koje uzimaju skupinu lijekova koja se često propisuje u liječenju tjeskobe i nesanice možda su izložene većem riziku pobačaja, pokazuje nova studija.

Kanadski znanstvenici proučavali su ishode više od 160.000 ranih trudnoća i utvrdili da žene koje uzimaju benzodijazepine poput alprazolama, diazepama i klonazepama imaju gotovo dvaput veće izglede za pobačaj, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Psychiatry.

– S obzirom na učestalost tjeskobe i poremećaja raspoloženja tijekom trudnoće liječnici moraju procjenjivati rizike i koristi upotrebe benzodijazepina u svjetlu činjenice da postoje alternativne nefarmakološke metode liječenja poput psihoterapije – kaže voditeljica studije Anick Berard sa sveučilišta Montreal.

Već se utvrdilo da skupina benzodijazepina prelazi u posteljicu i da je povezana s određenim prirođenim defektima, ističe njezin tim. Protekle studije također su povezale te lijekove s rizikom pobačaja no nije bilo jasno imaju li svi lijekovi iz te skupine isti rizik.

Kako bi proučili utjecaj na trudnoću određenih benzodijazepina, Berard i njezin tim proučili su podatke o 442.066 trudnoća te istraživanjem obuhvatili 161.454 žena, od kojih je 27.149 pobacilo, a 134.305, kontrolna skupina, rodilo.

Među trudnicama koje su pobacile, njih 375 ili 1,4 posto koristilo je benzodijazepine u ranoj trudnoći. Među ženama koje su uspješno rodile njih 788 ili 0,6 posto koristilo je benzodijazepine. Znanstvenici su utvrdili da su trudnice koje su uzimale benzodijazepine rano u trudnoći imale 1,85 puta veće izglede za pobačaj u odnosu na žene koje nisu uzimale te lijekove.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI