Trudnice, oprez: Ovi lijekovi nose rizik od pobačaja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trudnice koje uzimaju skupinu lijekova koja se često propisuje u liječenju tjeskobe i nesanice možda su izložene većem riziku pobačaja, pokazuje nova studija.

Kanadski znanstvenici proučavali su ishode više od 160.000 ranih trudnoća i utvrdili da žene koje uzimaju benzodijazepine poput alprazolama, diazepama i klonazepama imaju gotovo dvaput veće izglede za pobačaj, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Psychiatry.

– S obzirom na učestalost tjeskobe i poremećaja raspoloženja tijekom trudnoće liječnici moraju procjenjivati rizike i koristi upotrebe benzodijazepina u svjetlu činjenice da postoje alternativne nefarmakološke metode liječenja poput psihoterapije – kaže voditeljica studije Anick Berard sa sveučilišta Montreal.

Već se utvrdilo da skupina benzodijazepina prelazi u posteljicu i da je povezana s određenim prirođenim defektima, ističe njezin tim. Protekle studije također su povezale te lijekove s rizikom pobačaja no nije bilo jasno imaju li svi lijekovi iz te skupine isti rizik.

Kako bi proučili utjecaj na trudnoću određenih benzodijazepina, Berard i njezin tim proučili su podatke o 442.066 trudnoća te istraživanjem obuhvatili 161.454 žena, od kojih je 27.149 pobacilo, a 134.305, kontrolna skupina, rodilo.

Među trudnicama koje su pobacile, njih 375 ili 1,4 posto koristilo je benzodijazepine u ranoj trudnoći. Među ženama koje su uspješno rodile njih 788 ili 0,6 posto koristilo je benzodijazepine. Znanstvenici su utvrdili da su trudnice koje su uzimale benzodijazepine rano u trudnoći imale 1,85 puta veće izglede za pobačaj u odnosu na žene koje nisu uzimale te lijekove.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI