TRUJU LI NAS KLOROM Voda iz vodovoda nije opasna, ali seoski bunari nisu pod kontrolom

Izvorište Ivanščak u eksploataciji je 45 godina, a izvorište Lipovec deset godina i kroz sve godine rada i sve provedene analize, kojih je bilo desetke tisuća, svi su rezultati sukladni propisima


Autor: podravski.hr — 30.12.2017. / 7:30 Aktualno

Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i javno poduzeće Koprivničke vode opovrgavaju tvrdnju negdašnjeg koprivničkog gradonačelnika Vinka Špička kako je voda iz gradskog vodovoda preklorirana.
Špičko je do takvog zaključka došao kao medičar koji se bavi i proizvodnjom gverca.
– Kad gverc fermentira, klor ubija gljivice vrenja. Zbog naše preklorirane vode nabavili smo poseban filter koji uklanja klor iz vode. Zavod za javno zdravstvo nekritički dozvoljava da nepotrebno pijemo vodu s visokim koncentracijama klora. Vodu se mora klorirati, ali ne u ovakvim količinama – ustvrdio je bivši gradonačelnik.
U Koprivničkim vodama, koje vode brigu o vodovodu, tvrde kako prosječna količina klora u vodi koju piju Koprivničanci iznosi 0,2 miligrama po litri, što je znatno ispod zakonskog maksimuma od 0,5 miligrama po litri.
– Razlog subjektivne ocjene o prekloriranoj vodi je vrlo niski prag osjetljivosti ljudskog njuha, koji je ispod navedenih doza. Osjećaj se intenzivira kod povećane količine zraka u vodi, primjerice zbog upotrebe perlatora na slavinama, koji isplinjava iz vode i sa sobom diže rezidualni klor, kao i u prostorima kao što su kupaonice i javni bazeni zbog isparavanja tople vode i visoke vlage u zraku – veli Zdravko Petras, šef uprave tog poduzeća te domeće kako je u javnim bazenima maksimalna dopuštena koncentracija klora 1,02 miligrama po litri, dakle dvostruko više nego u vodovodu.
Doduše, i „sirova“ voda iz koprivničkih vodocrpilišta Ivanščak i Lipovec mikrobiološki je ispravna (a hrvatski propisi tu su čak stroži nego u većini zemalja Europske unije), ali tretiranje klorom zakonska je obveza i služi prevenciji od zagađenja u mreži.
U Koprivničkim vodama kažu da njihov interni laboratorij godišnje uzme više od 650 uzoraka vode na 57 mjesta, kako u zdencima i mreži, tako i na mjestima potrošnje.
– Izvorište Ivanščak u eksploataciji je 45 godina, a izvorište Lipovec deset godina i kroz sve godine rada i sve provedene analize, kojih je bilo desetke tisuća, svi su rezultati sukladni propisima, odnosno voda je kontinuirano zdravstveno ispravna – rekao je Petras.
Vodu iz koprivničkog vodovoda kontrolira i županijski Zavod za javno zdravstvo, koji je ove godine uzeo 54 uzorka i svi su bili ispravni, kao i svih proteklih godina. Voditeljica odjela za vode Jasna Nemčić-Jurec veli da se koncentracije klora kreću između 0,1 i 0,15 miligrama po litri, što je još manje nego u nalazima internog laboratorija javnog poduzeća.
I dok s vodom iz gradskog vodovoda nema nikakvih problema, situacija je drukčija u okolnim općinama. U Koprivničkim vodama kažu kako je tek 35 posto kućanstava priključeno na dostupnu im mrežu te da su upravo u pregovorima s načelnicima o kontroli vode u privatnim bunarima.
– Ljudi radije piju vodu iz tih svojih zdenaca upitne kvalitete vode, nego da se priključe na sustav javne vodoopskrbe, što im je i zakonska obveza – kazao je Petras. (hš)