TUGA NA JEZERU Grom mu je spalio cijelu kuću, ali ne može prežaliti jedan papir koji je tada izgorio

Pokušao je doći do Spomenice, ali upao je u ralje birokracije


Autor: podravski.hr — 11.12.2017. / 16:13 Aktualno

Josip Habota sa svojim ljubimcem

Josip Habota iz vikend naselja na jezeru Šoderici kod Koprivnice, kojemu je nakon udara groma izogrjela kuća, gotovo je u cijelosti obnovio svoj skromni dom.
– Imao sam svega i previše, imam i zemlje i šume, autoelektričar sam po struci i to je bio unosan posao. Niti u snu nisam pomislio da bi se tako nešto meni moglo dogoditi. No, uspio sam sve obnoviti, osim nekih sitnica koje mi jako puno znače. Na primjer, od Lovačkog saveza dobio sam nova odlikovanja jer su stara izgorjela i na tome sam im jako zahvalan jer sam lovac već 50 godina – kazao je Josip.
No, Spomenicu Domovinskog rata, koja je također izgorjela, nije uspio dobiti.
– Bio sam branitelj i ta Spomenica koju sam dobio 1996. godine puno mi je značila. Išao sam u koprivnički Ured za obranu kako bih ih zamolio da mi izdaju novu, no rekli su mi da je ne mogu dobiti. To me jako ražalostilo jer sam bio vrlo sentimentalno vezan za nju – zaključio je Josip.
Habota bi možda i mogao dobiti novu Spomenicu, no sam proces upućivanja zahtjeva prilično je složen. Budući da u koprivničkom Uredu za obranu nismo mogli dobiti službenu izjavu, upit smo uputili Ministarstvu obrane koje je odgovorilo da se za izdavanje nove Spomenice gospodin Habota može obratiti u Ured Predsjednice RH, a tamo su nam rekli kako se Spomenica može dobiti, ali na prijedlog istog onog ministarstva koje je prebacilo nadležnost sa sebe na njihov ured. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF