Turbo ljuto! Podravac Milan uzgaja papričice – kilogram 25.000 eura!

Milanu Horvatu iz Novigrada Podravskog veliki je hobi uzgoj ljutih papričica. U svom domu uzgaja čak 19 vrsta ljutih papričica i to isključivo za vlastite potrebe jer je zajedno sa suprugom i starijim sinom veliki ljubitelj „papreno“ začinjene hrane.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prije pet godina počeo sam s uzgojem ljutih papričica i upoznavanjem raznih vrsta. Vrlo brzo su ljuti okusi počeli odgovarati i mojoj supruzi pa trenutno uzgajam čak 19 vrsta. Za nas je postao nezamisliv bilo kakav obrok bez ljutih papričica – priča nam Milan Horvat.

Uzgaja i karapitu, koja osim „turbo“ ljutog okusa ima i „paprenu“ cijenu. Naime, kilogram te papričice prodaje se i po cijeni od 25.000 eura.

– Plodovi te papričice su veličine graška i vjerojatno je i zbog toga cijena kilograma tako visoka. Koliko su te papričice ljute dovoljno govori činjenica da, kad ih meljem, da me ruke znaju peći bez obzira na to što imam rukavice – dodaje Milan Horvat.

Za sve vrste papričica Milan već duže sam proizvodi sjeme, na što je posebno ponosan.

– Imam i svoje vlastito klijalište koje je opremljeno posebnim LED lampicama. Kod uzgaja treba dobro paziti i na zalijevanje jer nije dobro da papričica ima previše vode. Zato sam osmislio i svoju posebnu bočicu s pumpicom kojom zalijevam papričice – kaže Milan Horvat.

Osim uzgoja ljutih papričica, Milanu je velik hobi i gljivarenje. Najčešće u berbu gljiva odlazi na područje obližnjih Javorovca i Glogovca, a kako bi bio siguran da bere zdrave gljive, izradio je i vlastiti priručnik o tim plodovima.

– U mom priručniku opisano je svih 150 vrsti gljiva koje rastu u Podravini. Kako sve fotografije nisu moje djelo, priručnik nisam objavio zbog autorskih prava. No, ako se ukaže prilika da imam vlastite fotografije, onda ću krenuti i u objavu tog priručnika. Od tih 150 vrsta gljiva koje rastu u Podravini, samo je njih 12 otrovno. Zanimljivo je i da sam kod nas u Podravini naišao i na hrastova sjajnicu, jednu od najljekovitijih gljiva u svijetu – zaključio je Milan Horvat.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI