Turistički boom u našem gradu: “Za veći iskorak trebamo stvoriti nekakav brend”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prema podacima sustava e-Visitor i evidenciji o ostvarenom broju dolazaka i noćenja turista na području grada Ludbrega, turistička aktivnost u Ludbregu s godinama raste. Budući da je trenutačno najveći gradski projekt, vrijedan više od 13 milijuna kuna, upravo usmjeren na turizam, a to je uređenje arheološkog parka Iovia s popratnim radovima i sadržajem, provjerili smo kakva je tendencija kretanja u broju posjetitelja i noćenja u gradu Ludbregu u proteklih pet godina. Tako se od 2015. do 2019. godine broj posjetitelja povećao za više od 40 posto.

– Na području grada Ludbrega trenutno imamo 13 obveznika pružanja usluga smještaja, od čega jednu hotelsku tvrtku koja u svom sastavu ima tri objekta s 124 ležaja, dok su ostali obveznici pružanja usluga u domaćinstvu, a njihov ukupni broj ležaja iznosi 63, što na području grada Ludbrega daje trenutni broj raspoloživih ležaja od 187. Ukupni broj objekata smještajnih kapaciteta koji je na raspolaganju našim gostima je 15, u kojima osim tri hotela prevladavaju kuće za odmor – obrazložila je podatke o turističkim kretanjima Andreja Horvat, direktorica Turističke zajednice Ludbreg.

Svakako je dobra vijest da je samo prošle godine otvoreno sedam novih objekata privatnog smještaja s ukupno 28 novih ležaja, dok su neki od objekata preuređeni, povećani su smještajni kapaciteti te su u nekima izgrađeni i bazeni.

– Nadamo se da će se ovaj trend otvaranja privatnog smještaja odnosno kuća za odmor nastaviti i ove godine, što temeljimo na novom interesu lokalnog stanovništva za iznajmljivanjem svojih objekata i njihovom željom za bavljenjem turizmom – poručila je Horvat.

U strukturi dolazaka i ostvarenih noćenja turista prevladavaju strani turisti, osim 2016. godine kada su ostvareni brojevi odraz boravka brojnih sportskih udruga kao i poslovnih grupa ljudi koji su u Ludbregu boravili zbog radnog usavršavanja.

– Broj dolazaka i noćenja stranih gostiju ostvaren je po osnovi poslovnog turizma te vjerskog odnosno hodočasničkog turizma, u kojem su nam najbrojniji gosti iz Poljske – rekla je Andrea Horvat.

Prema podacima e-Visitora, prosječno trajanje boravka gostiju u Ludbregu je oko dva dana, iako se kuće za odmor iznajmljuju na period od tri do sedam dana.

Usprkos činjenici da je prošle godine otvoreno sedam novih objekata privatnog smještaja, u Ludbregu je zabilježeno minimalno smanjenje ukupno ostvarenog broja noćenja i to zbog zatvorenog hotela Crnković. Hotel je zatvoren od prosinca 2018. godine radi preuređenja. Preuređenje hotela Crnković dio je spomenutog projekta koji će biti završen u listopadu ove godine, a službeno otvorenje hotela planirano je za proljeće ove godine.

Krešimir Horvat

Podsjetimo, ovaj projekt uključuje i uređenje arheološkog parka Iovia Ludbreg, izgradnju objekta u kojem će biti smještena zbirka koja prikazuje povijest Ludbrega od prapovijesti do suvremenog doba, izgradnju i uređenje Zanatskog trga na kojem će biti prikazani zanati iz rimskog doba, izgradnju i uređenje šetnice uz rijeku Bednju ukupne duljine 1300 metara te uređenje cinktora Župne crkve Presvetog Trojstva.

Glede turizma Varaždinske županije u 2019. godini oboreni su rekordi. Kako izvještavaju iz Varaždinske županije, prošle godine ostvareno je oko 190.000 noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 posto. Po tome je  Varaždinska županija u samom vrhu u Hrvatskoj s većim rastom od susjedne Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

– Svakako je pomoglo što je Varaždinska županija prošle godine izdvojila milijun kuna za subvencije privatnim iznajmljivačima za renoviranje svojih prostora. No, da bismo mi u Ludbregu napravili dodatan skok, trebali bismo se udružiti i zajedno nastupati, barem u makretinškom smislu, a i na taj način mogli bismo se kandidirati za fondove Europske unije – rekao je Krešimir Horvat, inicijator okupljanja privatnih iznajmljivača na ludbreškom području.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI