Turistički uzlet Đurđevca: Broj noćenja rastao za čak 72 posto!

Đurđevac je u ovoj godini doživio novi turistički uzlet. Nakon katastrofalne prošle godine koju je obilježila korona-kriza, u ovoj godini ponovno se bilježi značaj rast dolazaka turista i izletnika te broja noćenja, kao i posjeta glavnim turističkim atrakcijama. U prvih osam mjeseci ove godine ostvarena su 3173 dolaska te 8887 noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, dolasci su porasli za čak 72 posto, a broj noćenja za 54 posto. Zoološki vrt Hrvatska Sahara s 3740 posjeta bilježi rast od čak 160 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Veliku nadu za daljnji razvoj turizma u gradu i gradskoj Turističkoj zajednici vide u otvorenju novog posjetiteljskog centra Đurđevački pijesci koji  u prvih mjesec dana rada bilježi 2451 posjetu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Brojke dolazaka, noćenja i posjeta našim atrakcijama sugeriraju oporavak turističkih kretanja, no čeka nas još mnogo posla kako bismo dostigli predpandemijske brojke. To se prvenstveno odnosi na stvaranje novih proizvoda i objedinjavanja ponude sa susjednim turističkim zajednicama. Primjer dobre prakse je projekt Podravina adventure, kojim smo u suradnji s Turističkom zajednicom područja Dravski Peski, uz podršku županijske Turističke zajednice, u kratkom roku na turističko tržište stavili pustolovni paket koji je već u prvim mjesecima svog postojanja polučio i više nego zadovoljavajuće rezultate – ističe Mario Fuček, direktor đurđevačke Turističke zajednice.

Na novi turističke uzlet sigurno se odražava i činjenica da se na području grada nudi sve više smještajnih kapaciteta, i to prvenstveno u vinogorjima. Tako na đurđevačkim obroncima Bilogore sad ima već sedam registriranih gospodarstava koja nude smještaj s ukupnim kapacitetom od 39 kreveta.

– Grad i Turistička zajednica grada donijeli su niz mjera kako bi ohrabrili privatni sektor u uključenje u turistička kretanja te kako bi olakšali privatnom sektoru da lakše preprodi ovo „bedasto“ pandemijsko vrijeme. Tu su potpore od 1500 kuna po registriranom krevetu, deset kuna za svako ostvareno noćenje te subvencije za opremanje smještajnih kapaciteta, kao i besplatne ulaznice za turističke atrakcije za svoje goste koji noće na u tim smještajnim kapacitetima – kaže Mario Fuček.         

Obitelj Markuš iz prigradskog naselja Budrovac jedna je od sedam obitelji koje su se na svojim gospodarstvima odlučile baviti turizmom pa su u klijeti u predjelu Stari breg uredili smještajne kapacitete. Klijet je postala apartman s četiri kreveta uređen u tradicijskom stilu, a u turističku ponudu uključili su se baš i najnezgodnije vrijeme, lani u lipnju kad je korona-kriza već dobrano pogodila i turistički sektor.

– Bez obzira na korona-krizu, nismo požalili što smo klijet pretvorili u apartman. Lani smo u šest mjeseci, koliko je apartman bio na „tržištu“, imali 52 noćenja, a već ove godine krenuo je procvat i dosad smo imali 307 noćenja. Drago nam je što su nas gosti prepoznali kao turističku destinaciju za svoj odmor, a još više nas veseli što nam se gosti vraćaju i zaista uživaju u našoj zelenoj oazi – ističe Tena Markuš.

Većina gostiju su, dodaje ona,  „stranci“, a ponosni su što su u njihovom apartmanu odsjeli i turisti iz daleke Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

– Ostvarili smo svoj cilj te značajan porast gostiju s obzirom na situaciju s koronom. Nadamo se da će do kraja godine biti još novih i lijepih iskustava jer ima dosta upita i za smještaj u jesenskim i zimskim mjesecima – zaključila je Tena Markuš.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI