Turizam u 2019.: Čak trećina turista bili su Poljaci koji s turizmom baš nemaju veze

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne znamo kako će nam turizam izgledati u 2020. godini s obzirom na posljedice pandemije koronavirusa, no pribavili smo osnovne podatke o trendovima u turizmu na području Koprivnice u prošloj godini. U Turističkoj zajednici grada Koprivnice nemaju egzaktne podatke o ostvarenim prihodima od turizma, no kažu kako se zasigurno radi o višemilijunskim iznosima. 

Zna se da su povijesni resursi Đurđevca, Ludbrega i, primjerice, Varaždina, prilično bogati. Koprivnički su u usporedbi s njima neusporedivo skromniji, pa su u takvim uvjetima manifestacije koje se odvijaju u Koprivnici od iznimno velikog značaja u privlačenju posjetitelja, kako iz zemlje, tako i iz inozemstva. 

Prema podacima Turističke zajednice, u 2019. godini Podravku i Podravkin muzej posjetilo je 8000 tzv. jednodnevnih izletnika. Na ostale manifestacije, poput Renesansnog festivala, Podravskih motiva, Ribolovci svome gradu i druge, stiglo je desetine tisuća izletnika. 

Dakako, središnja je koprivnička turistička manifestacija Renesansni festival, koji nizom različitih atraktivnih sadržaja privlači posjetitelje iz Hrvatske i europskih zemalja. 

Renesansni festival najvažniji je turistički događaj

– Prošle godine Renesansni festival posjetilo je oko 45.000 ljudi. Ove godine u idealnim vremenskim uvjetima ne očekujemo porast jer bedemi nemaju kapacitet primiti više posjetitelja. Važno je naglasiti da je struktura posjetitelja oko 20 posto domaćih i 80 posto vanjskih, što stranih, što iz zemlje, a oni produciraju turističku potrošnju ne samo u našem gradu, već i u županiji te izvan nje – rekao je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice. 

Zna se da se Koprivnica ne može pohvaliti prevelikim smještajnim kapacitetima, to je jedan od problema s kojima će se netko možda pozabaviti u budućnosti. Što se tiče statistike, na gradskom je području u 2019. godini zabilježeno ukupno 10.569 dolazaka turista i 18.459 noćenja. Ukupan broj turista je 10.593, od toga je 4410 bilo domaćih, a ostalo stranih. Turist u Koprivnici u prosjeku boravi 1,75 dana. Najviše turista, više od tisuću mjesečno, zabilježeno je od svibnja do rujna. 

Posebno su zanimljivi podaci o zemljama iz kojih su lani u Koprivnicu dolazili turisti. Dakle, ne jednodnevni izletnici, već oni koji su u gradu proveli i barem jednu noć. Najviše ih je iz Hrvatske (4410, odnosno 41,52 posto), a po brojnosti slijedi Poljska s 3564 turista (33,72 posto). Doduše, upitno je jesu li svi ti Poljaci ‘pravi’ turisti. Čini se da se tu ipak većinom radi o poljskim radnicima koji su prošle godine boravili na privremenom radu u Podravini radi istraživanja plina i nafte, te su bili smješteni u Koprivnici. 

Sljedeći po brojnosti bili su državljani Njemačke (402, s 1.023 noćenja), potom slijede turisti iz Slovenije (384), Srbije (305), Mađarske (168), Austrije (163), itd. Podravsku je metropolu lani posjetio i po jedan turist iz Japana i Bjelorusije, devet ih je stiglo iz Republike Koreje, po sedam iz Tajlanda i Indije, četiri iz Čilea i dva iz Brazila…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI