Turski Cengiz u Križevcima želi graditi megabetonaru

Radovi na obnovi pruge i gradnji drugog kolosijeka od Križevaca preko Koprivnice do mađarske granice uskoro će biti u punom jeku. Most kod Botova samo što nije gotov, a kroz koji mjesec kreću i radovi na samoj pruzi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

Izvođač, turski Cengiz koji je dobio ovaj posao vrijedan više od tri milijarde kuna, trebat će mnogo sirovine i logističke potpore, a korak prema tome je i gradnja vlastite betonare u poslovnoj zoni Gornji Čret u Križevcima gdje je niknulo i naselje za više stotina njihovih radnika. Zasad još uvijek nije poznato koliko je financijski teška ova investicija.

Trenutno u Cengizu traže mišljenje o tome je li potrebna studija utjecaja na okoliš nove betonare koja bi, kako navode, trebala proizvoditi oko 30 kubika betona na sat, ali za gradnju pruge od Dugog Sela do Botova, dakle i dijela dionice koju oni ne izvode nego hrvatski konzorcij Dalekovod, DIV i Zagreb montaža.

– Gradnjom nove betonare omogućit će se proizvodnja betona u kratkom vremenu koja garantira bržu dopremu na gradilište. Planirana produktivnost je otprilike 50.000 kubika na godinu – ističu u turskom izvođaču.

Javnost sigurno brine i mogući utjecaj na okoliš, a u njihovu elaboratu zaštite okoliša navodi se kako su mogući loši utjecaji poput…

– Moguća je emisija prašine, no radi se isključivo o užem području, a ako nema vjetra utjecaj je zanemariv. Također, doći će i do nešto većeg teretnog prometa prilikom gradnje betonare na državnoj cesti, no radi se o dodatnih 10-ak kamiona dnevno – ističu u Cengizu.

Javnost ne bi trebala strahovati ni od otpadnih voda iz buduće betonare, jer, kako navode u Cengizu, ona se ne ispušta nego se u posebnoj posudi uklanja pijesak, a ostatak vraća u proizvodni proces.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI