TUŽBA ZA KLEVETU Josip Krajačić: Evo zašto sam saborskog zastupnika HSS-a javno nazvao lopovom

Rekao sam mu da je lopov i da je radio lopovski, a tužbe se ne bojim - kaže Krajačić


Autor: podravski.hr — 03.01.2018. / 15:13 Aktualno

Josip Krajačić pokazuje presudu protiv Mladena Mađera

Josip Krajačić, bivši općinski vijećnik u Novigradu Podravskom kod Koprivnice, protiv kojega je saborski zastupnik HSS-a i bivši načelnik Mladen Mađer podnio privatnu tužbu zbog klevete, odlučio je progovoriti o tome zašto ga je nazvao lopovom, što je bilo povod Mađerove tužbe.
– Na sjednici Općinskoga vijeća 2013. godine rekao sam mu da je lopov i da je radio lopovski zbog presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je 2013. osuđen na kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine, ali i zbog drugih stvari koje je radio, a koje nisu bile na sudu – kazao je Krajačić.
Tu je presudu podnio kao dokaz u procesu u kojemu ga je saborski zastupnik, a ondašnji načelnik Novigrada Podravskog, tužio zbog klevete. U njoj se konstatira kako je Mađer kriv zbog toga što je 2010. godine s općinskog računa podmirio svoje privatne sudske troškove u iznosu od oko 10.000 kuna na presudu u kojoj je bio proglašen krivim zbog jednog drugog slučaja.
Protiv njega je optužbu bio podigao Uskok, a Mađer je na sudu priznao krivnju i izrazio žaljenje što je prekršio zakon, a također je Općini vratio 10.000 kuna.
Sudsko vijeće istaknulo je kako Mađerovo priznanje nije bilo presudno za osuđujuću odluku budući da su počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti potvrđivali materijalni dokazi, ali ga je uzelo kao olakotnu okolnost, pa je aktualni saborski zastupnik osuđen samo na uvjetnu zatvorsku kaznu.
Nakon što je Mađer tužio Krajačića, ovaj je podnio protutužbu tvrdeći kako mu je Mađer prijetio u telefonskom razgovoru. Sud je najprije spojio ta dva predmeta, no nedavno ih je razdvojio zbog zastupničkog imuniteta koji uživa Mađer. Tako će se Krajačiću za klevetu suditi odmah, a Mađeru za prijetnju nakon što ostane bez imuniteta.
– Nemam ništa protiv toga da mi se sudi jer se uopće ne bojim tog procesa. No, moram napomenuti kako sam i ja, kao općinski vijećnik – a bio sam to punih 12 godina – imao imunitet prema općinskom Statutu, pa me se ne bi trebalo tužiti zbog izgovorenih riječi – drži Krajačić.
Ročište za predmet u kojem saborski zastupnik tuži bivšeg vijećnika zbog klevete zasad još nije sazvano. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK