TUŽBA ZA UVREDU Josip završio na sudu jer je saborskom zastupniku HSS-a Mladenu Mađeru rekao da je lopov

Josip je pak zastupnika tužio zbog prijetnji, ali njega štiti saborski imunitet


Autor: podravski.hr — 08.12.2017. / 16:31 Aktualno

Mladen Mađer, saborski zastupnik HSS-a

Ni med cvetjem ni pravice – mogao bi netko komentirati situaciju do koje je došlo u međusobnim tužbama bivšeg načelnika Novigrada Podravskog, saborskog zastupnika HSS-a Mladena Mađera, i bivšeg općinskog vijećnika Josipa Krajačića.
Zbog rasprave na sjednici Općinskoga vijeća još 2013. godine, na kojoj je Krajačić Mađeru kazao da je lopov jer je „muljao“ s najmom poljoprivrednog zemljišta na području općine, tadašnji načelnik podnio je protiv njega privatnu tužbu zbog uvrede.
No, Krajačić je uzvratio protutužbom, ustvrdivši kako ga je Mađer nazvao telefonom i prijetio mu. Godine 2014. Općinski sud u Koprivnici obojicu je oslobodio optužbi, no tu je presudu godinu potom ukinuo Županijski sud u Varaždinu te naložio ponovni postupak.
U međuvremenu je Mađer postao saborski zastupnik te je time stekao imunitet od pravosudnog progona po privatnim tužbama, pa je suđenje mirovalo. Dapače, Krajačić je od Sabora zatražio skidanje imuniteta, ali do toga nije došlo.
Ovih dana Općinski sud dvije tužbe razdvojio je u zasebne postupke, pa će se Krajačiću suditi po Mađerovoj optužbi za uvredu. Razlog?
– Zbog načela svrhovitosti, ovo je vijeće stava da se razdvoji postupak protiv Mladena Mađera s obzirom na to da mandat saborskog zastupnika traje četiri godine, za koje vrijeme bi spojeni postupci mirovali, pa bi nastupila zastara za kazneni progon Josipa Krajačića po privatnoj tužbi Mladena Mađera – piše u sudskome rješenju.
Drugim riječima, Krajačiću će se suditi odmah, a Mađeru nakon što mu prestane saborski mandat, kada će Krajačićeva tužba biti u zastari.
– Ne bih imao ništa protiv da mi je skinut imunitet, ne bojim se te tužbe, ali praksa je drugačija – rekao je Mađer.
Krajačić je u Općinsko vijeće 2013. godine ušao s liste HSS-a, no ubrzo je isključen iz stranke pod obrazloženjem da je vrijeđao pokojnog šefa HSS-a Josipa Friščića te da nije poštovao odluke stranačkih tijela. Mađeru je, tako, na sjednici Vijeća kazao da je lopov kao nezavisni vijećnik. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF