Tužitelji nezadovoljni presudom protiv kralja mlijeka: Za takve zlouporabe Jaić mora ići u zatvor

Da su ugovori i zadužnice odmah proglašeni ništetnim, Natura milk ne bi morala u predstečajnu nagodbu i ne bi bilo narušeno poslovanje tvrtke - zaključio je Jaićev bivši partner


Autor: podravski.hr — 01.02.2019. / 9:20 Crna kronika

Ivica Jaić u nekadašnjem pogonu đurđevačke Nature milk

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu, vlasnik Križevačke mljekare Ivica Jaić, bivši direktor i suvlasnik đurđevačke Nature milk, proglašen je krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju tešku 750.000 kuna.

Presudom je utvrđeno kako danas propala Križevačka mljekara mora nezakonito stečeni novac uplatiti u državni proračun, a njezin vlasnik Ivica Jaić, neće u zatvor. Osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Presudom nisu zadovoljni u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu te su uložili žalbu pa će se tim predmetom baviti Vrhovni sud. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Dubravka Turkalj Dragosavac smatra kako je izrečena sankcija preblaga i neprimjerena za okrivljenog Jaića, križevačkoga ‘kralja mlijeka’.

– Tako izrečena kaznena sankcija ne predstavlja dovoljnu društvenu osudu zbog počinjenja djela, niti se tako blagom kaznom šalje poruka okrivljeniku, ali i drugim građanima o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja – navela je u žalbi tužiteljica i smatra kako bi Jaić zbog kaznenih djela trebao završiti u zatvoru.

– Sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio okolnost da je kazneno djelo počinjeno na štetu Nature milk, koja je zbog toga došla u blokadu, a u korist Križevačke mljekare u kojoj je Ivica Jaić bio prokurist, a njegov sin direktor te je njegovo ponašanje bilo motivirano isključivo imovinskim interesima – zaključila je tužiteljica i u žalbi Vrhovnom sudu predložila da se Ivici Jaiću izrekne bezuvjetna kazna zatvora, i to u duljem trajanju.

Miodrag Grbić, suvlasnik Nature milk, s kojim smo bili razgovarali uoči početka suđenja, ističe kako je on odmah upozoravao da su ugovori i zadužnice bile fiktivne te da su pravosudne institucije kojim slučajem na vrijeme reagirale, đurđevačka tvrtka izbjegla bi propast.

– Da su ugovori i zadužnice odmah proglašeni ništetnim, Natura milk ne bi morala u predstečajnu nagodbu i ne bi bilo narušeno poslovanje tvrtke – zaključio je Grbić. (ke, db)

FOTO: DARKO IMBRIŠA