Tužitelji se žalili zbog preblage kazne: Dilao kokain po kafićima, šmrkao ga u garaži i zahodu nogometnog kluba

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

KOPRIVNICA – Marko (33) iz Glogovca, mjesta u općini Koprivnički Bregi, nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od četiri godine zbog dilanja kokaina i davanja drugima na konzumaciju. No, takvim su, zasad nepravomoćnim pravosudnim epilogom u koprivničkom tužiteljstvu izuzetno nezadovoljni tužitelji te su podnijeli žalbu na takvu prvostupanjsku odluku koprivničkog Općinskog suda.

Preblaga kazna

U obrazloženju zašto su podnijeli žalbu, podsjetili su kako je okrivljeni osuđen da je u najmanje deset navrata prodao kokain ili ga davao na konzumaciju većem broju osoba. Žalba je podnesena zbog odluke o kazni jer “državno odvjetništvo smatra kako je uvjetna osuda potpuno neprimjerena i neprihvatljiva sankcija za osobu koja je već bila osuđena za počinjenje teškog kaznenog djela i koja je u duljem razdoblju prodavala i davala na konzumaciju tešku drogu”. U žalbi je predloženo da se okrivljenom Marku izrekne bezuvjetna kazna zatvora, a pravorijek će donijeti jedan od županijskih sudova u Hrvatskoj, ovisno kojem sudu taj predmet bude dodijeljen.

Prema presudi, Marko je od početka 2019. godine pa sve do 15. listopada te godine u ugostiteljskim objektima Lav i Šimunić u Rasinji u pet ili šest navrata prodao po jedan gram kokaina I.Š. za iznose od 100, 200 i 300 kuna po gramu. Zatim je osuđen da je točno neutvrđenog dana u lipnju 2019. godine prodao D.S. jedan gram kokaina za 600 kuna. Zatim je u kolovozu 2019. godine u kafiću Kviki u Koprivničkim Bregima prodao V.G. gram kokaina za 600 kuna. Uz to sve, tereti se da je u rujnu te godine u Koledincu ispred obiteljske kuće prodao J.Š. jedan gram kokaina za 500 kuna. Marko se dalje tereti da je 22. lipnja u zahodu objekta na nogometnom igralištu u Bolfanu složio liniju kokaina koju je dao tom mladiću iz Koledinca na konzumaciju. I na kraju, osuđen je i da je u srpnju 2019. godine u garaži u Glogovcu složio liniju kokaina i dao je za konzumiranje sumještaninu V.M. koji je složenu ‘lajnu’ ušmrkao.

Priznao krivnju

Marko je priznao krivnju i naveo da je svjestan da je pogriješio. Rekao je kako je tada prolazio teško životno razdoblje, odnosno da se rastajao. U svom iskazu danom u obrani rekao je da ne bježi od odgovornosti i da je jako pogriješio. Nakon toga se potpuno promijenio, našao je osobu koja ga voli i cijeni. U pritvoru u kojem je bio, imao je dovoljno vremena za razmišljanje o svemu što je učinio. S izvanbračnom suprugom ima 10-mjesečno dijete, čekaju drugo, a napustio je očevu farmu gdje ga se nije cijenilo te se zaposlio u Njemačkoj. U tvrtki u kojoj radi jedini je Hrvat i u kratkom je vremenu napredovao do mjesta poslovođe, a gazda Nijemac zaposlio ga je za stalno.

– Znam da sam pogriješio, to mi je najveća pogreška u životu. Želim se srediti i ne konzumiram nikakvu drogu. Okrenuo sam novu stranicu u životu i nisam u kontaktu ni sa kim iz Hrvatske. Gore u Njemačku povukao sam izvanbračnu suprugu i dijete i ne bi htio ostati bez sada stvorene obitelji.

Molio blažu kaznu

Svoju kuću sam na tri dijela prepisao na sinove iz prvog braka da budu osigurani i to je uračunato u smislu alimentacije. Supruga je kod kuće, ima rizičnu trudnoću i trebam cijelo vrijeme biti uz nju. Samo sam ja zaposlen, radim čak i subotom, a ako bih završio u zatvoru, ne bi se tko imao brinuti o supruzi budući smo sami kao obitelj u Njemačkoj – kazao je u svojoj obrani osuđeni Marko i s obzirom na sve što je izrekao, molio je sutkinju da ga blaže kazni. Ona je to i učinila i izrekla mu kaznu uvjetnog zatvora uz relativno dug rok kušnje, što je zapravo dovoljno stroga uvjetna osuda. No, tužitelji smatraju kako bi se Marku trebao izreći bezuvjetni zatvor. Vidjet ćemo kako će se stvari u tom predmetu na kraju odigrati.

Foto: Ilustracija PL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI