Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tužna priča iz Križevaca: Mlada majka mora vratiti cijeli porodiljni

Mlada križevačka mama, inače supruga jednog dosta poznatog gradskog sportaša, presudom križevačkog suda mora Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje vratiti 2700 kuna naknade zajedno s kamatama koja joj je isplaćena tijekom roditeljskog dopusta, a kako je utvrđeno, na nju nije imala pravo.

Kako se objašnjava u presudi križevačke sutkinje Višnje Fureš, mladoj je mami od 7. prosinca 2019. do 3. lipnja 2020. godine bilo priznato pravo na roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci, samim time i pravo na naknadu plaće za vrijeme korištenja tog prava. To joj je pravo 4. lipnja 2020. godine obustavljeno s 2. travnja te godine zbog gubitka statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju. Kako je korisnik osiguranja dužan HZZO-u prijaviti svaku promjenu koja utječe na korištenje priznatog prava, nakon gubitka statusa zaposlenog roditelja tuženoj je Križevčanki, navodi se u presudi, isplaćeno 2728 kuna naknade plaće za travanj 2020. godine. Zbog toga su u HZZO-u pokrenuli tužbu protiv nje kako bi vratila novac koji joj je isplaćen, a na isplatu kojeg nije imala prava.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tuženoj Križevčanki dvaput je slao opomenu za plaćanje iznosa koji joj je isplaćen, a ne pripada joj, a nakon što se dvaput oglušila o opomene, krajem lipnja prošle godine poslan joj je službeni poziv za plaćanje, no do danas nije državi uplatila ništa.

Iz Općinskog suda tuženoj su majci poslali tužbu na koju je imala pravo odgovoriti, no ona nije podnijela odgovor na koji je imala pravo u roku od osam dana. Kako se tužena oglušila o sve što se mogla, sutkinja Višnja Fureš donijela je presudu zbog ogluhe kojom je tuženu obvezala na plaćanje 2728 kuna sa zateznom kamatom. Podsjetila je sutkinja zakonsku obvezu zbog koje je donijela takvu odluku.

Naime, prema zakonu osigurana osoba mora državi nadoknaditi štetu ako je “ostvarila primanje iz sredstva Zavoda, zato što nije prijavila promjenu koja utječe na gubitak obaveznog zdravstvenog osiguranja, a znala je ili morala znati za tu promjenu ili ako su joj sredstva iz državnog proračuna isplaćena na osnovi neistinitih ili netočnih podataka za koje je znala ili morala znati, ili je primanje ostvarila u većem opsegu nego što joj pripada”.

U presudi se ne navodi točan razlog zbog čega je majka izgubila status osigurane osobe preko HZZO-a zbog čega joj naknada plaće nije smjela biti isplaćena.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI