TUŽNA BOŽIĆNA PRIČA Majka s dvoje malene djece živi u derutnoj kući bez vode i grijanja, peru se u vaštruku

Hrabra žena motorkom sam pili drva


Autor: podravski.hr — 22.12.2017. / 13:08 Aktualno

Majka Slađana sa svojom dječicom

Slađana Hrgovan (38) iz Žibrinovca kod Križevaca u svakodnevnoj je borbi s neimaštinom i teškim životnim uvjetima.
Majka je troje djece, najstarija kći nalazi se u odgojnom domu u Bedekovčini, a dvoje malodobnih klinaca, trogodišnji Igor i petogodišnja Maja žive sa Slađanom u derutnoj kući u križevačkom prigradskom naselju. Posjetili smo obitelj Hrgovan u društvu humanitarke i osnivačice Facebook grupe „Dobro je činiti dobro“ Livije Jakopović koja će i ovog Božića odnijeti darove pod bor ovoj skromnoj obitelji.
Uvjerili smo se na licu mjesta u probleme koje ih pritišću, stara trošna kuća propušta na sve strane, zidovi su puni vlage, a najviše tegoba zadaje im to što nemaju kupaonicu.
– Djecu moram prati u vaštruku, imam tu jednu prostoriju koju bih mogla iskoristiti za kupaonicu, ali potrebna su velika ulaganja. Nemam otkud, treba nam WC školjka, tuš-kabina, umivaonik, nemamo ni priključak na vodu, imamo stari zdenac – očajna je majka Slađana.
Žive od dječjeg doplatka koji iznosi 600 kuna, a od travnja ove godine dobivaju i naknadu od 880 kuna koju im dodjeljuje Centar za socijalnu skrb. Uz to, dvije godine dobiva i 485 kuna od Centra, za uzdržavanje male djece. Nekad je pomagao bivši muž koji je plaćao alimentaciju, no njega više nema, nalazi se u Njemačkoj i teško je bolestan, a vrlo rijetko pošalje kakvu „siću“ za djecu. Novac brzo iscuri, treba platiti režije, hranu, opremiti malce, a tu su i različiti izvanredni troškovi.

Ovo nije dom dostojan čovjeka

– Nedavno nam se pokvarila perilica rublja, popravak je došao 900 kuna – jada se ogorčena majka.
Kaže kako se snalazi kako zna i umije. U sezoni gljivarenja brala je vrganje i po cijele dane provodila u šumi kako bi sakupila što veću kilažu koju je prodavala. Da je vrijedna žena, Slađana dokazuje i teškim fizičkim radom koji joj ne predstavlja problem.
– Imam motorku pa sam si sama ispilila drva, kad idem u grad, djecu uzmem pod ruku i hodamo svi zajedno, imam mali vrt koji uređujem, snalazim se na sve načine – opisuje nam ova hrabra žena.
Često joj u pomoć znaju priskočiti i susjedi. Znaju joj donijeti sir, vrhnje, mlijeko i meso. Hrane ne nedostaje, ali je zato grijanje velik problem.
– Preko zime mi djeca spavaju u kuhinji, u sobi nema grijanja. Ako djeca hoće gledati televizor, moram ih obući za zimu i pustiti u sobu – teškim glasom priča samohrana majka.
Ova će skromna i siromašna obitelj božićne praznike i ove godine provesti u svom domu. Boreći se da njeni klinci ne budu zakinuti za blagdanski ugođaj.
Svi zainteresirani za pomoć siromašnoj obitelji Hrgovan mogu im se javiti na broj mobitela: 091/723-8097. (as)

Žive doista u nemogućim uvjetima

FOTO: Zdenko Balog