Tužna priča obitelji iz Podravine i života njihove kćeri u paklu droge

Obitelj iz okolice Ludbrega proživljavala je pravi pakao sa svojom kćeri Vesnom koja je ovisnica o drogi. Vesna je presudom Općinskog suda u Varaždinu osuđena na godinu i mjesec dana zatvora s tim da će šest mjeseci provesti iza rešetaka, a ostatak kazne od sedam mjeseci provest će na uvjetnoj slobodi tijekom koje se mora podvrgnuti liječenju od ovisnosti o drogi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Uvjetna sloboda na liječenju

Uvjetna joj je osuda izrečena uz rok kušnje od dvije godine što znači, ako je prekrši, da će i ostatak kazne provesti iza rešetaka. Ovih je dana Županijski sud u Varaždinu donio rješenje o produljenju sigurnosne mjere obveznog liječenja izrečenog Vesni sve do kraja isteka uvjetnog roka, 31. siječnja 2023. godine.

Što je nesretna Vesna učinila opisano je u presudi kojom je proglašena krivom. Krajem srpnja prošle godine u obiteljskoj se kući uz viku i “ispoljavanje fizičke agresije” kontinuirano svojim roditeljima grozila da će ih “ubiti, poubijati dok budu spavali”, te da će doći “ekipa koja će ih riješiti”. Kako vrlo dobro poznaju svoju kćer, roditelji su prijetnju ozbiljno shvatili, pa od straha da svoje prijetnje ne ostvari nisu spavali. Okrivljena kći na sudu je priznala krivnju, pokajala se i ispričala roditeljima. Kako je zaključila medicinska vještakinja, Vesna je u trenutku počinjenja kaznenog djela bila smanjeno ubrojiva zbog čega se ni ne sjeća svih pojedinosti događaja. Bila je u apstinencijskoj krizi zbog nedostatka metadona.

Kako bi čitatelji bolje razumjeli, metadon je lijek, snažan alalgetik, koji se koristi u procesu odvikavanja od ovisnosti o heroinu kao zamjenska terapija kojom se otklanjaju znaci apstinencijske krize. Kako se navodi u stručnoj literaturi, metadonska supstitucijska terapija je ustvari “institucionalno drogiranje narkomana kako bi se društvo zaštitilo od kriminalnog ponašanja”. Nakon što su je roditelji prijavili zbog prijetnji, ne zato što je ne vole, nego zato što više nisu imali izlaza i htjeli su joj pomoći, Vesna je završila u istražnom zatvoru. Tamo je, kako kaže, dosta radila na sebi, te se manje-više sama odviknula od konzumacije droge. Zbog toga misli kako joj ne treba liječenje od ovisnosti unutar zatvorskog sustava.

Droga od 16. godine

Opisala je i svoj put kao narkomanka. Počela se drogirati takozvanim lakšim drogama poput marihuane dok je imala samo 16 godina, a u svibnju prošle godine je prvi put drogu sebi ubrizgala u venu. Općinski sud odlučio je kako Vesni ipak treba liječenje unutar zatvorskog sustava, sve dok se nalazi u zatvoru, dok je Županijski sud u Varaždinu produljio mjeru liječenja od ovisnosti za cijelo vrijeme dok se nalazi na uvjetnoj slobodi zato što je riječ o “kompleksnoj problematici proizašloj iz dugogodišnje ovisnosti o drogama”.

Tijekom suđenja psihijatrijska vještakinja u svom nalazu je navela i mišljenje da je okrivljena ovisna o kokainu, marihuani i da se kod nje radi o razvijenoj ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, a kaznena djela koja je počinila povezana su s njezinom ovisnošću. Liječenje od ovisnosti o drogama psihijatrijska je vještakinja preporučila sudu zato što postoji velika opasnost od ponavljanja kaznenih djela ako se Vesna ne liječi od ovisnosti. Kod nje je prisutan poremećaj ličnosti te se radi o emocionalno nestabilnom tipu osobe.

– Psihosocijalno funkcioniranje osuđenice od početka oscilira, obilježeno je nestabilnim emocionalnim stanjem, lošim socijalnim uvjetima, ali i usvojenim obrascima ponašanja i razmišljanja proizašlim iz dugogodišnje ovisnosti. Osuđenica pokušava poduzimati adekvatne korake, no zasad ne možemo govoriti o stabilnijim rezultatima – navedeno je u rješenju kojim je Vesni produljeno liječenje od ovisnosti još dvije godine.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI