TUŽNO ZVONE GOLSKA ZVONA Miška Kovačić: Naš Večenaj mnogo je dao za Podravinu, Hrvatsku i cijeli svijet

Danas ujutro u koprivničkoj bolnici u 93. godini umro je naš legendarni umjetnik svjetskoga glasa Ivan Večenaj Tišlarov, najstariji slikar naive u Podravini


Autor: podravski.hr — 13.02.2013. / 14:47 Aktualno

KOPRIVNICA, GOLA – Upravo smo primili tužnu vijest: danas ujutro u koprivničkoj bolnici u 93. godini umro je naš legendarni umjetnik svjetskoga glasa Ivan Večenaj Tišlarov, najstariji slikar naive u Podravini.
Ivan Večenaj Tišarov rođen je 18. svibnja 1920. godine u Goli. Završio je četiri razreda pučke škole, a cijeli svoj život bavio se naivnom umjetnošću i pisanjem knjiga. Pripadao je Hlebinskoj školi te je izlagao po cijelome svijetu, dobivao je mnoga priznanja, družio se s brojnim svjetski poznatim državnicima i osobama iz javnog života.
Prošle godine Podravski list posjetio ga je u njegovom domu za 92. rođendan, gdje smo napravili i posljednju reportažu. Ivan Večenaj je tada napisao osmu knjigu Djed Blaž koja je bila u tisku, a pisao je i dalje.
Naš najpoznatiji živući slikar naive Mijo Kovačić tužnu vijest o odlasku Ivana Večenaja doznao je upravo od nas.
– Ivan Večenaj će nam nedostajati. Puno toga je dao za Podravinu i Hrvatsku i svijet. Mi smo zajedno izlagali širom svijeta, i Ivan Generalić i Ivan Razubin s nama. Mnogi mladi su učili od njega. Iza sebe je ostavio veliki opus slika i muzej… I tako neka ostane zauvijek, neka sve to podsjeća na njega – bio je potresen Mijo Kovačić.
Ivan Večenaj Tišlarov živio je i stvarao u Goli, u svojoj rodnoj kući koju je pretvorio u etnokuću s mnoštvom starinskih predmeta i izložbeni prostor. Tamo su njegove brojne poznate slike, pa i ona ‘Četiri jahača apokalipse’ koja je ušla u ‘The Bible in 20th century art’ (Biblija umjetnosti 20. stoljeća), knjigu izdanu u Londonu u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Kokoschka i drugi.
Večenaj je tijekom života izlagao po cijelom svijetu, a osim slikanjem, bavio se pisanjem i sakupljanjem jezičnog blaga i poslovica. Izdao je rječnik sa 12.000 starih riječi iz Gole, napisao je povijest svoga kraja, dva romana te knjige s pjesmama od kojih su neke i uglazbljene.
Večenaj bio je i zaštitni znak Podravskih motiva, kao doajenu naivne umjetnosti u Podravini, predani su ključevi grada 13. godina za redom tijekom otvaranja ove manifestacije. Iako u poznim godinama, Večenaj je svoje dane provodio ili s kistom ili s perom.
– Slikam i pišem zapravo kada mi zdravlje dopusti jer me noge muče – priznao nam je lani Ivan Večenaj.
Mnogi će ga pamtiti kao srdačnu, dobroćudnu i vedru osobu, a posebno će nedostajati njegovoj obitelji te mještanima Gole gdje danas u znak sjećanja na njega tužno zvone crkvena zvona.
Izvještava: ADELA SOČEV