TUŽNA VIJEST Mladom radniku ipak su morali odrezati ruku koju su mu zagrebački kirurzi bili prišili

Liječnici su dali sve od sebe, no oporavak nije išao po planu - žalostan je Karlov otac Josip Rusan


Autor: podravski.hr — 06.06.2018. / 14:35 Aktualno

Karlo Rusan u KB Dubravi nakon što su mu kirurzi bili prišili ruku

Karlu Rusanu (19) iz Podravskih Sesveta kod Đurđevca, koji je teško stradao u nesreći na radnom mjestu u Podravskom mlinu, liječnici u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Dubrava ipak su morali amputirati ruku koju mu je bio odsjekao stroj.
Na žalost, nakon operativne rekonstrukcije kojom su kirurzi zagrebačkog KB-a Dubrava nakon desetosatne dramatične operacije spojili odsječeni dio ruke, mišići i živci nisu reagirali na potreban način. Da se ne bi ugrozio život nesretnog Karla, na koncu je obavljena amputacija.
– Liječnici su dali sve od sebe, no oporavak nakon operativne rekonstrukcije nažalost nije išao po planu i amputacija je bila jedino rješenje. I Karlu i nama je sad iznimno teško i pokušavamo naći snage da se nosimo s hudom sudbinom koja nas je pogodila – priča nam potreseni Josip Rusan, Karlov otac.
Nakon zacijeljenja rane, dodaje Josip, Karlu će biti ugrađena najsuvremenija proteza. To pomagalo bi mu trebalo znatno olakšati svakodnevicu.
-Polako se privikavamo na činjenicu da će Karlo dobiti protezu. Medicina je u području proteza znatno napredovala pa se nadamo da će Karlu biti od velike pomoći u povratku u životnu normalu – kaže Josip Rusan.
Podsjetimo, Karlo je teško stradao u pogonu Podravskog mlina u Podravskim Sesvetama čisteći pužnicu za transport brašna usisivačem. U želji da očisti svu prašinu, krenuo je u ručno čišćenje. Jedan od radnika u tom je trenutku uključio pužnicu pa su zupčanici zahvatili ruku 19-godišnjaka i doslovno je odsjekli u predjelu lakta.

Pužnica za transport brašna koja je bila kobna za mladog radnika

Vrlo brzo u pogone Podravskog mlina stigla je hitna pomoć, a Karlo je nakon pružanja prve pomoći u koprivničkoj bolnici odmah prebačen u Kliniku Dubrava gdje je operiran. Operacija je trajala deset sati i liječnici su uspjeli spojiti odsječeni dio, no operativna rekonstrukcija na kraju nije dala željeni rezultat.
Jurica Veselić, direktor Podravskog mlina, ističe kako je inspektorica zaštite na radu obavila očevid na osnovi kojeg će se utvrditi tko je odgovoran za nesreću.
– Dotad ne želimo davati bilo kakve izjave vezane uz samu nesreću. Pobrinuli smo se da ozlijeđeni radnik bude prebačen u Klinički bolnički centar Dubrava gdje ga je sve čekalo spremno za operaciju jer se u takvim slučajevima mora reagirati u najkraćem mogućem roku – zaključuje direktor Jurica Veselić. (db)
FOTO: OBITELJ RUSAN