Tvrtka pobijedila: Majka i kći poginulog Luke moraju vratiti 700.000 kuna odštete

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Presudom Općinskog suda u Bjelovaru majka i kći Luke V., radnika jednog poduzeća u Križevcima koji je prije desetak godina poginuo na radnom mjestu, moraju vratiti ukupno 700.000 kuna odštete i nešto više od 25.000 kuna troškova suda.

Kako se objašnjava u presudi križevačkog suda, tvrtka je podnijela tužbu protiv zakonskih nasljednika pokojnog Luke nakon što je Vrhovni sud nakon revizije postupka ukinuo obje presude prema kojima tvrtka mora isplatiti odštetu majci i kćeri. Razlog ukidanja obje presude i odluke o ponavljanju postupka u kojem je odštetni zahtjev naposlijetku odbijen je taj što su oba suda, Općinski u Bjelovaru, kasnije i tadašnji koprivnički Županijski, zanemarili činjenicu kako je Luka bio alkoholiziran kada je smrtno stradao u krugu poduzeća.

Prvom presudom Općinskog suda u Križevcima od 23. prosinca 2013. godine naloženo je tvrtki da supruzi i kćeri isplati svakoj po 110.000 kuna sa zateznim kamatama, što je pola iznosa koji su tražile. Nakon toga je Županijski sud u Varaždinu drugostupanjskom presudom povećao iznos odštete tako da je Lukinoj kćeri i supruzi dosuđen puni iznos koji su tražile. Ukupno je svakoj dosuđeno 220.000 kuna i po 50.000 kuna zateznih kamata na glavnicu i parnični trošak. Ukupno sa svim troškovima i kamatama, tvrtka je svakoj članici obitelji isplatila po 354.000 kuna. No, tvrtka nezadovoljna takvim ishodom putem svojih pravnih zastupnika, odvjetničkog ureda Mađarić&Lui koprivničkog pravnika Josipa Mađarića, protiv drugostupanjske presude Županijskog suda uložila je reviziju na Vrhovnom sudu.

Nakon sjednice održane 23. listopada 2018. godine ukinuta su sva dotadašnja rješenja sudova u Križevcima i koprivničke Stalne službe Županijskog suda. Dakle, ukinute su sudske odluke na temelju kojih je tvrtka tuženicama isplatila iznos odštete sa svim troškovima. Vrhovni sud je utvrdio kako je Županijski sud u Varaždinu, odnosno njegova tadašnja Stalna služba u Koprivnici, pogrešno zaključio kako Luka nije bio alkoholiziran kada se dogodila nesreća. Luka je, naime, pronađen mrtav u krugu poduzeća deset sati nakon što je smrtno stradao, a u tijelu je obdukcijom nedvojbeno utvrđena prisutnost alkohola.

Činjenica da je Županijski sud tu činjenicu u presudi zanemario i majci i kćeri povećao iznos odštete, bio je razlog Vrhovnom sudu da u reviziji postupka ukine sve dosadašnje presude. S druge strane, Vrhovni sud uopće se nije doticao odluke kojom je sin pokojnog Luke od tvrtke potraživao 150.000 kuna odštete tako da je ta tvrtka isplatila dosuđeni iznos. Nakon revizije postupka u ponovljenom suđenju, Općinski sud u Bjelovaru je, uvažavajući odluku Vrhovnog suda, ove godine tužbeni zahtjev kćeri i supruge za odštetom pravomoćno odbio kao neosnovan. Ta je presuda postala pravnom osnovom za postupak kojim je tvrtka tražila i dobila povrat uplaćene odštete.

Pozivajući se na zakon o obveznim odnosima prema kojem je jasno definirano da se u ovakvim pravnim okolnostima uplaćeni novac mora vratiti, tvrtka je preko svojeg odvjetničkog ureda pokrenula parnični postupak kojim su od supruge i kćeri zatražili povrat svog uplaćenog novca. Do novca su pokušali doći u takozvanom mirnom postupku, na što su se supruga i kći oglušile, pa su odlučili sudskom tužbom doći do novca koji su uplatili, a nisu trebali.

To su na kraju i uspjeli zasad nepravomoćno, no jasno je da će se nezadovoljne strane ovakvim ishodom, u ovom slučaju to su majka i kći stradalog Luke, svakako žaliti. Da će sigurno biti tako, vidljivo je to i zbog načina na koji su se njihovi odvjetnici postavili tijekom posljednje parnice na Općinskom sudu u Bjelovaru. Tužene supruga i kći su osporile da bi otpala pravna osnova temeljem koje im je isplaćen novčani iznos i to zato što je na Općinskom sudu u Bjelovaru još uvijek u tijeku postupak za naknadu štete.

Zbog toga su predložili takozvani zastoj postupka smatrajući da je pokrenuti postupak za naknadu štete koji se vodi na Općinskom sudu u Bjelovaru mnogo važnije pitanje u kojemu sud odluku treba donijeti prije ove odluke o vraćanju uplaćene odštete tvrtki. Općinski sud u Bjelovaru takav je stav odbio i potvrdio da tužene moraju tvrtki vratiti novac koji su primile bez pravne osnove.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI