SRAMOTA Koprivnička obitelj s troje male dječice pije kišnicu. Vodovoda nema, bunar daleko

Stave tabletu u kišnicu i potom je filtriraju


Autor: podravski.hr — 25.01.2018. / 13:54 Aktualno

Obitelj Trokter s troje male djece živi od kišnice

Tko je rekao da bez vode nema života jako se prevario, rekli su nam mještani ulice Mirni dol u predgrađu Koprivnice koji tamo žive više od deset godina.
Ova je za 21. stoljeće nes(p)retna situacija pogodila obitelji u desetak kuća, a vodu za piće uzimaju iz bunara, dok neki od njih čak piju pročišćenu kišnicu. Štefanija Knapić (73), ‘baka s planine’ kako je nazivaju unuci, snalazi se sama.
– Tu je bunar iz kojeg si nosim pitku vodu, a u dvorištu imam i dvije cisterne pa si skupljam kišnicu za pranje rublja i zalijevanje vrta – rekla je Štefanija.
Priključak koji im dugo godina obećavaju bio bi veliko olakšanje.
– Ja sam već stara, ali htjela bih imati bar jednu pipu i kupaonicu. Kišnicu ne mogu koristiti za tuširanje i kupanje jer od toga dobijem osip – kazala nam je Štefanija, a iako im je bunar pri ruci, i on je ponekad nepristupačan.
– Kad padne snijeg, onda je malo teže doći do bunara pa u kućanstvu koriste otopljeni snijeg – kazala je Štefanija.
U istoj ulici živi i obitelj Trokter koja se također bori s ovim problemom, no za razliku od bake Štefanije, oni ne koriste pitku vodu s bunara jer je daleko.
– Skupljamo kišnicu i unutra stavimo Izosan, a vodu filtriramo i svi je pijemo – rekao je Marijan Trokter, djed troje maloljetne unučadi kojem je priključak vode potreban najviše zbog njih.
Slaže se sa svojim ocem i sin Jasmin (27) koji u istoj kući živi sa svojom ženom Mateom (22) i troje dječice od sedam mjeseci te dvije i četiri godine.
– Sigurno bi bilo lakše da imamo vodu, ali nije mi se bio problem naviknuti na ovaj način života – rekla je Matea.
Na zadovoljstvo mještana stigao je i odgovor Koprivničkih voda koji bi trebao riješiti njihove probleme.
– Koprivničke vode za ovu godinu pripremile su dva projekta koji će građanima ulice Mirni dol osigurati vodoopskrbu i odvodnju. Riječ je projektima koji će se financirati iz naknade za razvoj grada. Jedan projekt odnosi se na proširenje mreže odvodnje i to u Ulici Sveti Vid, Bukovačkoj ulici i ulici Mirni dol, a drugi se projekt odnosi na izgradnju vodoopskrbne mreže i crpne stanice u ulici Mirni dol čiji početak ovisi o vremenskim uvjetima – odgovorili su iz KC voda.
Ako je vjerovati obećanom, već sljedeće godine deset godina života bez pitke vode obitelj Trokter, a i baka Štefanija, moći će zaboraviti.
Izvještava: Romana Vincetić
Foto: Nikola Wolf