U Austriji ljudi moraju obične zaštitne maske na javnim mjestima zamijeniti onima s FFP2 filterom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Austriji oni stariji od 14 godina moraju od danas obične zaštitne maske zamijeniti maskama s FFP2 filterom na javnim mjestima, u trgovinama, sredstvima javnog prijevoza i zdravstvenim ustanovama.

U Europi zasad nije naširoko rasprostranjena obveza nošenja maske FFP2 koja blokira 94 posto aerosola, finih čestica (oko 0.6 mikrometara).

Maske FFP2 stanovnici Austrije moraju nositi u autobusima, tramvajima, vlakovima i podzemnoj željeznici, u supermarketima, svim zdravstvenim ustanovama i uslužnim djelatnostima, primjerice u automehaničarskoj radionici.

Nastavnici, skladištari i osobe zaposlene u javnim službama također moraju poštovati te mjere. 

Masku tog tipa ne moraju nositi trudnice i osobe koje imaju medicinske kontraindikacije, kao i sve osobe koje se pristaju podvrgnuti redovitim testiranjima na virus.

Austrija je svoje mjere uvela nakon Božića te bi one, za sada, na snazi trebale biti do 8. veljače, ali bez obzira na to broj novozaraženih tamo ne pada.

Svakog dana zarazi se oko 130 osoba na 100.000 stanovnika, a vlada je zacrtala cilj da taj broj ne smije prelaziti 50. 

Škole, muzeji, sportske te kinodvorane i trgovine koje nisu prehrambene i ne prodaju nužne potrepštine zatvorene su, a stanovnici su pozvani maksimalno ograničiti kontakt. (index.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI