U Đurđevac stiže 100 radnika iz Nepala, Osatina povećava uzgoj povrća

Osatina grupa iz Semeljaca pokraj Đakova, koja je kupila pogone i zemljište posrnule Nature Agro, nastavlja svoj investicijski ciklus u Đurđevcu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Trenutno je u tijeku izgradnja novog, četvrtog tovilišta kapaciteta 1440 svinja čime će se udvostručiti dosadašnji tov i dosegnuti godišnji kapacitet od 10.000 tovljenika. Uz tovilište, Ervačićeva će tvrtka izgraditi novu sabirnu stanicu za gnojnicu i hranilište, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja upravne zgrade Mesne industrije Natura i Natura Nove. Mirko Ervačić, vlasnik Osatina grupe, namjerava u završnoj fazi izgraditi objekt za proizvodnju prasadi s godišnjim kapacitetom od 19.000 tovljenika te bioplinsko postrojenja kakvo je Osatina grupa izgradila na tovilištima u Semeljcima.

Proizvodnja jabuka povećana je s 40 na 85 hektara, a proširen je i kapacitet hladnjače s 3100 na 9000 tona. Rekonstrukcija hladnjače obuhvatila je i izgradnju pogona za proizvodnju soka od jabuke. Uz voćnjak jabuka, tvrtka Nova Natura pokrenula je i sadnju jagoda i to u plastenicima na tri hektara.

Velik potencijal za Ervačića je proizvodnja povrća pa je u ovoj sezoni namjerava povećati s 40 na čak 200 hektara. Tako će znatno biti povećana proizvodnja mrkve, luka, poriluka, krumpira i zelja. Problem za povrtlarsku proizvodnju Ervačiću predstavlja radna snaga koju je teško pronaći. Zbog toga, kažu naši dobro upućeni izvori, planira dovesti čak 100 radnika iz Nepala koji su spremni raditi za znatno manje dnevnice od naše radne snage.    

Ervačić je pokrenuo i mesnu industriju Natura koja je počela s dnevnom proizvodnjom od šest tona na dan te će se postupno povećavati do 12 tona. Stari pogon za preradu mesa je proširen, a u tijeku je izrada projekta izgradnje klaonice čija će površina biti 4000 četvornih metara.

Trenutno u pogonima u Đurđevcu Ervačić zapošljava 120 radnika te oko 50 sezonaca koji rade u voćnjaku i na parcelama za uzgoj povrća, a zbog činjenice da iz sezone u sezonu teško pronalazi sezonske radnike za realizaciju svojih poslovnih planova, Ervačić je prisiljen okrenuti se uvozu radne snage.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI