U Đurđevac stižu 74 izbjeglice iz Ukrajine, u Koprivnici prihvatni centar za sve ostale

U naš su kraj u dolasku 74 izbjeglice s područja ratom zahvaćene Ukrajine. U koordinaciji županijskog Stožera i Ravnateljstva civilne zaštite RH njihov smještaj biti će organiziran u Hotelu Picok u Đurđevcu.

Kako je naglašeno na današnjoj koordinaciji županijskog stožera Civilne zaštite, prema podacima koprivničko-križevačke policije jučer su 34 izbjeglice prošle u tranzitu kroz našu županiju, a sve one imale su već ranije dogovoren smještaj izvan naše županije. Do sada je u koprivničko-križevački kraj stiglo i registrirano 18 izbjeglica iz Ukrajine koje se najvećim dijelom nalaze u privatnom smještaju.

Županijski Stožer Civilne zaštite organizacijski se priprema za prihvat izbjeglica u Koprivnici. U sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica, već danas će biti uspostavljen prihvatni centar za područje županije.

“Prihvatni centar služit će kao tranzitni prostor predviđen za privremeni prihvat izbjeglica u trajanju od 48 sati na kojemu će im biti osigurana sva potrebna pomoć, hrana, higijenske potrepštine i zdravstvena zaštita. Također će im biti dostupne i usluge prevoditelja te detaljne upute gdje mogu dobiti određenu vrstu pomoći. Za zdravstvenu koordinaciju, trijažu i liječnička dežurstva bit će nadležni timovi Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja KKŽ i Zavoda za hitnu medicinu. Za potrebe prijevoza na raspolaganju je 30 kombi vozila županijske Vatrogasne zajednice” – objasnili su iz županijskog Stožera i naveli kako daljnji smještaj izbjeglica nakon isteka 48 sati koordinira državno Ravnateljstvo civilne zašite.

Izbjeglice kada dođu u naš kraj, najprije će identificirati putem osobnih dokumenata i registrirati policijski službenici bilo na koprivničkom željezničkom kolodvoru, bilo na cestovnom graničnom prijelazu Gola. Identifikacija i registracija im je uvjet za ostvarivanje njihovih izbjegličkih prava. Osim toga, svi građani koji su prihvatili izbjeglice u svojem privatnom smještaju mole se da o tome pozivom na 112 obavijeste koprivničku Službu civilne zaštite kako bi se ljudi evidentirali i kako bi im se pružila sva moguća pomoć.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI