U Hrvatskoj je trenutno 128 zaraženih, tri osobe na respiratoru

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite koji upravo održava još jednu novinsku konferenciju, trenutno je u Hrvatskoj 128 zaraženih koronavirusom Covid-19. Testirano je ukupno 1799 uzoraka.

“Nismo zadovoljni kršenjem pravila samoizolacije, samo u Zagrebu je ujutro bilo 18 ljudi u ljekarnama koji su morali biti doma.”, rečeno je i da se razmatra o rigoroznijim pravilima.

“Zar svakoj osobi moramo dati policajca da ih pazi?”, pita se načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

Također, tri su osobe na respiratoru.

Razmišlja se o ograničavanju javnog prijevoza, autobusima i vlakovima. I sprovodi i vjenčanja održavat će se samo ako su svi zdravi i s minimalnim brojem ljudi. Bez slavlja, glazbe… Zatvaraju se i sportska, uz dječja igrališta. Zasad se još ne uvode restrikcije u količini kupljenih namirnica.

Danas smo pisali kako je sedam županija bez koronavirusa, no od podneva jedan se slučaj povratnika iz Austrije koji je obolio od Covida-19 pojavio u Ličko-senjskoj. Tako su bez zaraženih trenutno još samo Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-Slavonska, Vukovarsko-srijemska i naša županija.

Od četvrtka ujutro na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

“Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.”

Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni. 

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Postoji veliki niz uslužnih djelatnosti koje nisu zatvorene, osigurana je normalna opskrba. Teretni promet normalno funkcionira, baš kao i opskrbne linije. Postignut je dogovor sa susjednim državama u svrhu organizacije opskrbe i prijevoza koji normalno funkcioniraju. Putnički promet je praktički stao.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere. Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike,stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Od srijede, 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama možete pronaći ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa. 

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI