U istrazi prijevare teške 5,5 milijuna eura Kralj i posrnuli Hangar 18

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mario Kralj (41), prvi čovjek nekad jedne od najbrže rastućih europskih IT kompanija, koprivničkog Hangara 18 opet se našao na meti policijskih istražitelja – ovaj put zbog potencijalne prijevare teške 5,5 milijuna eura! Naime, varaždinska policija nije otkrila identitet osobe nad kojom je privedeno kraju kriminalističko istraživanje, tek da se radi o 41-godišnjaku iz Koprivnice, no iz nekoliko izvora bliskih istrazi doznajemo kako je nesumnjivo riječ o ovom bivšem menadžeru tvrtke za prodaju mobitela i televizora.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Sumnjamo da je osoba počinila kaznena djela prijevara u gospodarskom poslovanju i krivotvorila službene ili poslovne isprave. To je, sumnja se, učinio kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, od prosinca 2018. do srpnja 2019. godine – navode u policiji, a za ta kaznena djela predviđena je kazna do pet godina zatvora, ili najviše 10 ako bi se utvrdilo da je počinjena „značajna šteta“. Ovaj je slučaj sad pred tužiteljima i oni će nakon svoje istrage utvrditi ima li elemenata za dizanje optužnice.

Sumnjaju da je u „namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi svom trgovačkom društvu, sklapanjem i podnošenjem na potvrdu sporazuma o osiguranju novčane tražbine, prema kojem trgovačko društvo u svojstvu korisnika kredita banci kao vjerovniku daje zalog – pokretnine i to zalihe robe u svojem vlasništvu, znajući da su pokretnine već bile opterećene založnim pravom u korist druge banke, neistinito predočio da na zalihama roba nema tereta te da one mogu biti odgovarajući instrument osiguranja“.

-Navedeno je učinio da banka njegovom trgovačkom društvu odobri i isplati kredite u iznosu od 5,5 milijuna eura, na temelju ugovora o odobrenju okvira za financijsko praćenje, znajući da društvo neće moći uredno vratiti kredite te je banka putem dvadesetak pojedinačnih ugovora o kreditu, temeljem okvirnog ugovora o kreditu, u spomenutom vremenu, odobrila i isplatila kredite u navedenom iznosu od 5,5 milijuna eura, koji iznosi kredita potom nisu mogli biti vraćeni – doznajemo u varaždinskoj policiji koja vodi ovaj postupak.

Policija je utvrdila i kako je prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, „banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni cesusi trgovačkih društva iz inozemstva, za koje se dokumente kasnije ispostavilo da su lažne poslovne isprave. Protiv Kralja će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

To, podsjetimo nije jedini njegov „dodir“ s organima reda. Naime, varaždinska je policija provela krim-istragu pa podnijela kaznenu prijavu protiv Kralja kao direktora Hangara i zbog sumnje da je lažnim podacima jednu banku oštetio za 7,5 milijuna kuna. Nakon podnošenja kaznene prijave, još uvijek nema nikakvih informacija je li ona odbačena i hoće li ovaj predmet uopće završiti na sudu.

U toj prijavi pisalo je kako je direktor predao zahtjev za realizacijom kratkoročnog revolving kredita u jednoj banci. Naveli su kako je dao „neistinite podatke te potpisom i službenim pečatom ovjerio takve isprave i uporabio ih kao prave te na temelju toga dobio kredit od 7,5 milijuna kuna“.

Dužni 225 milijuna kuna, imovina 31,3 milijuna

Inače koprivnički Hangar 18 bio je nekad poznata i nagrađivana koprivnička tehnološka kompanija, jedna od najbrže rastućih u tom sektoru u Europi. Na proljeće ove godine stečajni upravitelj Nenad Homar napisao je: „Prijeteća nesposobnost za plaćanje“ i naveo da je firma brojnim vjerovnicima, ponajviše mnogim bankama dužna 225 milijuna kuna. U isto vrijeme imovina Hangara procijenjena je na tek 31,3 milijuna kuna.

Zanimljivo, Hangarovi brendovi NOA i dalje se mogu naći u prodaji u Hrvatskoj, no, kako piše tjednik Lider, mogu se servisirati u firmi STS jedino ako to plati vlasnik. Naime, Hangar u stečaju to odbija platiti pa se postavlja pitanje kako je moguć takav plasman proizvoda u skladu sa zakonskim obvezama o osiguranju jamstva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Naša škola nabavlja humanoidnog robota

Zajednica tehničke kulture Đurđevac u suradnji s Gradom i Sveučilištem Sjever prijavila je na natječaj Nacionalne zaklade projekt Đurđevački STEM, a projekt je prošao prvu

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI