U Koprivnici održan skup o obrazovanju Roma

‘Obrazovanje kao preduvjet uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine’ naziv je Okrugloga stola koji je u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH danas održan u Koprivnici.

Ovo je peti od sedam ovakvih susreta svrha kojih je da se zajedničkim angažmanom županija, gradova, općina te raznih ustanova i organizacija poboljša položaj Roma u našoj zemlji te da ih se što više i na što kvalitetnije načine uključi u rad zajednice u kojoj žive. A kako bi to bilo moguće nužno ih je osvijestiti kako su učenje hrvatskog jezika i školovanje važan preduvjet takvog napretka.

FOTO: Okrugli stol o školovanju Roma

Grad Đurđevac primjer je da je uz puno truda to moguće. Nikola Vuković koji već 30 godina radi kao pedagog u đurđevačkoj Osnovnoj školi istaknuo je kako je u toj obrazovnoj ustanovi 16,5 posto romske djece, odnosno od 658 učenika, 109 je Roma. Samo jedan od njih neredovito dolazi u školu, a prošle školske godine tek njih šestero ponavljalo je razred.

-Mi romsku djecu već godinama ravnomjerno raspoređujemo po svim razrednim odjelima. U zadnjih deset godina 90 posto njih završava osnovnu školu, a dio ih se upisuje i u srednju. Već četiri godine u našoj školskoj kuhinju praksu obavljaju učenici Romi koji se školuju za kuhara – kazao je te dodao kako sada gotovo 80 posto roditelja romskih učenika dolazi na roditeljske sastanke i traži informacije o uspjehu djece no to se nije dogodilo preko noći već su za to trebale godine i godine savjetovanja i razgovora s njima.

Problem je i u tome što Romi koji ni sami nisu završili osnovnu školu mladi postaju roditelji, pa ne mogu vlastitoj djeci govoriti o važnosti nečega što niti sami nisu naučili od svojih roditelja.  

Drugim riječima problema je još puno i potpuno je jasno kako će za njihovo rješavanje trebati i godine i novac. No važno je o njima javno govoriti.

FOTO: Okrugli stol o školovanju Roma

-Nadamo se da ćemo kroz EU sredstva uspjeti nadoknaditi sve ono što ne možemo nacionalnim sredstvima, a to uključuje i romske pomagače u školama, a planiramo i brojne aktivnosti rada u zajednici, jer samo tako možemo ostvariti promjene, posebno one vezane za obrazovanje Roma – istaknuo je Aleksa Đokić, voditelj Službe za prava nacionalnih manjina u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić podsjetio je kako županija polaže veliku pozornost u kvalitetnu i funkcionalnu integraciju Roma u odgojno – obrazovni proces te izjednačavanje svih uvjeta s ostalim vršnjacima.

 -Valja napomenuti kako Županija provodi Akcijski plan za socijalno uključivanje Roma na ovome području koji je nakon nekoliko godina pokazao kako se u pojedinim općinama povećao broj djece uključene u predškolski odgoj kao i  da se povećao broj romske djece koje završavaju osnovnu školu.  Također, kroz razne mjere u suradnji s lokalnom samoupravom, Centrima za socijalnu skrb i Zavodom za zapošljavanje, motivira ih se za pohađanje nastave i najbitnije, završavanje srednjoškolskog obrazovanja koje im daje novu životnu perspektivu – istaknuo je.

Na skupu su bili i predstavnici Grada Koprivnice te Osnovnih škola iz Drnja i Virja.

Ovaj Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta ‘Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine– FAZA I’ koji se u našoj zemlji provodi od 2019. godine i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI