U Koprivnici učili o vrstama hepatitisa: Bolest bez simptoma, kad se sazna već je kasno

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svjetski dan hepatitisa obilježen je u subotu u Koprivnici. Organizator, udruga Hepatos na čelu sa Zlatom Golubić, ondje je okupila djelatnike Infektološkog odjela u Koprivnici, koji su građanima dijelili letke o virusnim hepatitisima, govorili o važnosti otkrivanja bolesti, posebno hepatitisa C, koji nema nikakvih simptoma i osoba ne zna da je zaražena.

Povrh svega, građane su ondje testirali na hepatitis C. Deveta je to godina kako udruga Hepatos provodi ovo testiranje i kroz ove godine otkriveno je 15-ak zaraženih, koji se danas liječe. Testiranje je i ove godine privuklo mnoštvo građana, koji su čekali u redu da bi se testirali. Dr. Vesna Mađarić, liječnica infektologinja, istaknula je da je rano otkrivanje vironoša jedan od preduvjeta da se bolest spriječi i izliječi, a i da se kroz ovu kampanju potiče građane na odgovornost prema zdravlju, jer hepatitis se prenosi spolnim putem te iglama.

Intravenozni narkomani posebno su ugrožena populacija. Statistika kaže da svaki 12. stanovnik Zemlje ima hepatitis B ili C, a u našoj se županiji u posljednjih 25 godina otkrilo 30-ak zaraženih hepatitisom C. Nažalost, bolest je bez simptoma pa neki saznaju da su zaraženi tek kad dobiju cirozu jetre ili karcinom.

FOTO Mirela Ištvanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI