U Križevce stiglo 12 novih junica iz Bavarske: Novo stado podiže kvalitetu obrazovanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na Visoko gospodarsko učilište u Križevcima prije desetak dana stiglo je iz Njemačke 12 junica pasmine mesni simentalac. Junice su nabavljene za stočarski praktikum Učilišta u kojem će studenti obavljati vježbe i stručnu praksu, a uzgajat će se u sustavu krava-tele o čemu je više rekla dekanica Marijana Ivanek-Martinčić.

– Učilište kontinuirano nastoji osigurati uvjete za kvalitetnu nastavu, što podrazumijeva odlične uvjete za vježbe i stručnu praksu. Za studente poljoprivrede od iznimne je važnosti da ono o čemu uče na predavanjima mogu vidjeti uživo, i to na samom Učilištu, te da još tijekom studija budu uključeni u poslove za koje se obrazuju. Upravo dobri uvjeti i organizacija stručne prakse ono je čime se Učilište ponosi.

Učilište je i ranije imalo stado krava u sustavu uzgoja krava-tele, no kako se radilo o starom stadu, odlučili su ga zamijeniti novim. Cilj je bio nabaviti pasminu koja je pogodna za ovakav uzgoj. Nakon razmatranja, odlučili su se za mesni simentalac koji je inače u Hrvatskoj tradicionalna pasmina kombiniranog tipa, visoke mliječnosti i odlične kvalitete mesa, a ovdje se radi o selekciji usmjerenoj na uzgoj zbog mesa i pogodnoj za sustav krava-tele.

Nabava ovih junica bio je dugotrajan proces jer su na Učilištu htjeli imati najbolju moguću genetiku koju nisu mogli nabaviti u Hrvatskoj. Uzeli su stado iz Bavarske koja je jedno od ishodišta mesnog tipa simentalca. Nadaju se kako će poljoprivrednici u dogledno vrijeme moći u Učilištu nabaviti kvalitetan podmladak za daljnje širenje.

– Junice su u dobrom stanju, no moraju biti 14 dana u karanteni, što nema veze s koronom, već su takvi propisi za životinje koje dolaze iz inozemstva, a uskoro će uživati na zelenim pašnjacima Učilišta. Veseli nas da će naši studenti moći sudjelovati u uzgoju, vršiti različita opažanja i mjerenja i iz prve ruke vidjeti uzgojne karakteristike ove pasmine. Smatramo da je ovo još jedan kotačić u kvaliteti obrazovanja na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI