U Križevce stiglo 12 novih junica iz Bavarske: Novo stado podiže kvalitetu obrazovanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na Visoko gospodarsko učilište u Križevcima prije desetak dana stiglo je iz Njemačke 12 junica pasmine mesni simentalac. Junice su nabavljene za stočarski praktikum Učilišta u kojem će studenti obavljati vježbe i stručnu praksu, a uzgajat će se u sustavu krava-tele o čemu je više rekla dekanica Marijana Ivanek-Martinčić.

– Učilište kontinuirano nastoji osigurati uvjete za kvalitetnu nastavu, što podrazumijeva odlične uvjete za vježbe i stručnu praksu. Za studente poljoprivrede od iznimne je važnosti da ono o čemu uče na predavanjima mogu vidjeti uživo, i to na samom Učilištu, te da još tijekom studija budu uključeni u poslove za koje se obrazuju. Upravo dobri uvjeti i organizacija stručne prakse ono je čime se Učilište ponosi.

Učilište je i ranije imalo stado krava u sustavu uzgoja krava-tele, no kako se radilo o starom stadu, odlučili su ga zamijeniti novim. Cilj je bio nabaviti pasminu koja je pogodna za ovakav uzgoj. Nakon razmatranja, odlučili su se za mesni simentalac koji je inače u Hrvatskoj tradicionalna pasmina kombiniranog tipa, visoke mliječnosti i odlične kvalitete mesa, a ovdje se radi o selekciji usmjerenoj na uzgoj zbog mesa i pogodnoj za sustav krava-tele.

Nabava ovih junica bio je dugotrajan proces jer su na Učilištu htjeli imati najbolju moguću genetiku koju nisu mogli nabaviti u Hrvatskoj. Uzeli su stado iz Bavarske koja je jedno od ishodišta mesnog tipa simentalca. Nadaju se kako će poljoprivrednici u dogledno vrijeme moći u Učilištu nabaviti kvalitetan podmladak za daljnje širenje.

– Junice su u dobrom stanju, no moraju biti 14 dana u karanteni, što nema veze s koronom, već su takvi propisi za životinje koje dolaze iz inozemstva, a uskoro će uživati na zelenim pašnjacima Učilišta. Veseli nas da će naši studenti moći sudjelovati u uzgoju, vršiti različita opažanja i mjerenja i iz prve ruke vidjeti uzgojne karakteristike ove pasmine. Smatramo da je ovo još jedan kotačić u kvaliteti obrazovanja na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI