U Križevcima i Đurđevcu u školu najesen kreće razred prvašića više

Ako gledamo podatke s krajnjeg zapada i istoka Podravine, onda bismo mogli zaključiti da se događa demografski preporod u našem kraju. Naime, Osnovna škola Đurđevac u ovoj će školskoj godini upisati čak 104 prvašića. To je 25 učenika više nego prošle godine i 26 više nego pretprošle. No, dobre vijesti tu ne staju.  

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– I u idućoj školskoj godini u matičnoj školi ponovno imamo projekciju četiri odjeljenja prvih razreda, a u odnosu na ovu školsku godinu imamo 16 kandidata više za upis u prvi razred. Imamo deset mališana koji su bili odgođeni za upis u ovoj školskoj godini te dva zahtjeva za prijevremeni upis djece koja su rođena poslije 1. travnja 2015. godine – kaže Danijel Domišljanović, ravnatelj Osnovne škole Đurđevac, koji kaže da će u sklopu priprema za upis djeca, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, dvaput posjetiti školu kako bi im se i na taj način olakšala prilagodba na školske obveze koje ih očekuju. Psihologinja i pedagog odradit će i dio predupisnih aktivnosti s djecom.

Ista je takva situacija u i Osnovnoj školi Martijanec pokraj Ludbrega. Tamo će se umjesto 18 učenika, koji su se prošle godine upisali u prvi razred, u školskoj godini 2021./22. upisati 30 djece, s tim da su i tamo projekcije za budućnost  dobre.

– Najave su takve da će biti tri jasličke skupine, tako da izgleda da će se ovaj pozitivan trend nastaviti. Što se dogodilo da nam se poveća broj učenika, to morate pitati roditelje, ali ovi trendovi pokazatelj su da ćemo kao mjesto i općina opstati. Mogu samo reći da mi je drago što upisujemo više djece i što je naš općinski vrtić popunjen – navela je Sonja Huzjak, ravnateljica OŠ Martijanec.

Broj upisane djece u prve razrede

 2019./2020.2020./2021.2021./2022.
Županija444470451
Koprivnica301278279
Đurđevac7879104
KriževcI198148172
Ukupno1.0209751.006

Još je jedna dobra vijest da je pri kraju dogradnja i osnovnoškolske zgade, koja  bi trebala biti dogotovljena do sredine srpnja.

– Ovo će nam omogućiti da najesen krenemo s jednosmjenskom nastavom, tako da ćemo i tu povećati standard – rekla je Sonja Huzjak.

Što se tiče ostalih osnovnih škola na području županije, osim onih gradskih, prema privremenim rezultatima upisa, nažalost, broj upisane djece bit će manji nego prošle godine. Među 13 škola kojima je Županija osnivač, samo u pet škola upisat će više djece nego prošle godine. Tako će se u 13 škola kojim je Županija osnivač upisati 451 učenik za razliku od prošlogodišnjih 470, ali više nego pretprošle godine kada je upisano njih 444. No, kada se pogledaju podaci, i tu postoji obrazac. Naime, porast broj upisane djece je u Kloštru Podravskom s 44 na 51 učenika ove godine, kao i u Virju s 27 učenika prošle godine na 34 u školskoj godini 2021./22. Onda u Kalinovcu, gdje je i najveći porast, i to s 10 na 18 učenika. Više učenika upisat će se i u osnovnu školu Ferdinandovac i Molve.

Sve su to mjesta koja gravitiraju k gradu Đurđevcu, tako da ne čudi podatak o sve više djece u đurđevačkoj osnovnoj školi. Iznimka je škola u Kalniku pokraj Križevaca, gdje je porast s 10 na 13 djece. Što se tiče ostalih gradskih škola, u Koprivnici će se upisati jedan učenik manje nego prošle godine, kad se pak dogodio dosta velik pad s obzirom na pretprošlu godinu. Križevci pak imaju porast broja upisanih, i to za čak 24 učenika, ali i to je daleko od 2019./20. godine kada je bilo upisano njih 195.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI