U Križevcima započeli drugi Dani Marcela pl. Kiepacha

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Otvorenjem izložbe „Nasljeđe Marcela pl. Kiepacha“ Gradskog muzeja Križevci i „Strukovno školstvo“ Hrvatskog školskog muzeja započeli su 2. Dani Marcela pl. Kiepacha.

U sklopu izložbe, koja će za posjetitelje biti otvorena ovaj tjedan od 10:00 do 13:00 sati, moguće je pogledati bilješke Marcela pl. Kiepacha, patente, svjedodžbe, osobne fotografije i portrete.

Na otvorenju manifestacije ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi istaknula je kako će osim ovdje, Marcel Kiepach biti predstavljen na izložbi „Hrvatska svijetu“ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu 12. veljače.

Riječ je o izložbi gdje će se predstaviti hrvatski velikani i istaknuti znanstvenici pa će se tako naš Marcel Kiepach, koji je posebno poznat kao izumitelj dinama i žirokompasa, naći pored ostalih poznatih Hrvata poput Nikole Tesle, Marka Pola, Ruđera Boškovića i mnogih drugih.

Drugo izdanje manifestacije Dani Marcela pl. Kiepacha otvorenim je proglasio gradonačelnik Mario Rajn koji je pozvao sve građane da prate online izložbu i predavanja te naglasio kako mu je drago da mlade snage istražuju Marcela Kiepacha.

„Drago mi je da postoji zamah znanstvene zajednice baš motiviran Marcelom Kiepachom, ali više od svega mi je drago da imamo mlade snage. Fran je već predan u istraživanje Marcela i vjerujem da će u godinama
koje dolaze i drugim izdanjima odnosno trećim i četvrtim i svim sljedećim izdanjima Dana Marcela Kiepacha itekako doprinositi svojim daljnjim istraživačkim radom.“

Svoju prezentaciju pod nazivom „Križevačko umno čudovište i ja“ održao je Fran Tukša, učenik 4.razreda Područne škole Gregurovec uz mentoricu učiteljicu Eminu Baričević.

Izložba inovacija koja je prošle godine privukla velik broj zainteresiranih izlagača i posjetitelja ove godine održava se u virtualnom obliku i uz potporu Udruge inovatora Hrvatske.

Na izložbi sudjeluju Jel – Tom d.o.o., Obrt BOVJE, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, PIP d.o.o., Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Križevci, Strukovna škola Đurđevac i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci.

U sklopu izložbe dostupno je i predavanje „Oblici i važnost intelektualnog vlasništva“ Renea Kajpa.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci dr.sc. Andrej Dundović sutra u 17:30 sati održat će predavanje na temu „Fizika iza Kiepachovih izuma“ nakon čega će biti prikazan dokumentarni film „Velikani u sjeni: Marcel pl. Kiepach“.

Zbog epidemiološke situacije aktivnosti se održavaju uz ograničen broj sudionika pa se prije dolaska potrebno najaviti putem e-maila jelena.jakara@krizevci.hr ili na telefon 048/628-937.

Tijekom tjedna u kojem se obilježava 127. rođendan ovog mladog izumitelja, organizatori pripremaju još nekoliko aktivnosti koje možete pogledati ovdje.

FOTO Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI