U Mađarskoj potvrđena afrička svinjska kuga

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mađarsko državno tijelo za sigurnost hrane, Nebih, objavilo je da je u blizini sela Biscke na truplu divljeg vepra otkriven virus afričke svinjske kuge (ASK), piše agroklub.com.

Mrtva životinja pronađena je na rubnom dijelu županije Fejer koja je prethodno proglašena kontaminiranim i rizičnim područjem, a vjeruje se da je zaraza pogodila i širu populaciju divljih svinja. O ovom je slučaju obaviještena i Europska komisija, ali i partnerske zemlje, piše hvg.hu.

Kako je priopćio Nebih, sada je najvažniji zadatak zaštititi domaća stada svinja, za što je potrebno, podsjećaju, držati se preventivnih mjera za zaštitu od ove bolesti. Istaknuli su da ASK mogu prenijeti i posjetitelji šuma te da zbog toga ne ostavljaju ostatke hrane za sobom i pažljivo dezinficiraju obuću nakon izleta u prirodu.

Vlasti su potvrdile da se radi o virusu koji nije štetan za ljude, ali upozoravaju na ekonomske posljedice te apeliraju na uzgajivače svinja da se u potpunosti pridržavaju svih pravila prevencije. 

Zbog ove je bolesti Dominikanska Republika prošlog tjedna priopćila da će usmrtiti desetak tisuća svinja, nakon što je otkrila ASK u 11 od 32 pokrajine u zemlji, piše reuters. Vlasti su rekle da je jedini način da se zaustavi bolest, koja je smrtonosna i za koju ne postoji cjepivo, pobiti cijelu populaciju svinja na farmama na kojima je otkrivena. Meksiko je zbog toga zabranio uvoz svinjskog mesa iz te zemlje.

U Njemačkoj i dalje grade ograde kako bi se zaštitili od ASK-a, a topagrar je izvijestio da su u Bavarskoj nedavno nabavljeni materijali za oko 760 kilometara novih ograda. U to je uloženo više od 300 tisuća eura.

Kako piše farmer.pl, loša situacija je u Poljskoj, gdje je krajem srpnja pronađeno još desetak novih slučajeva zaraze kod divljih životinja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Učenicima prva isporuka voća

OŠ Braća Radić u Koprivnici primila je prvu isporuku voća u sklopu projekta ‘Kaufland škola voća i povrća’. Kaufland svake godine raspisuje spomenuti natječaj. Učenici

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI