U Molvama kreće izgradnja Doma za cjelodnevni boravak starijih osoba

Molvarski Samostan Uznesenja blažene Djevice Marije u suradnji s Općinom i Županijom kreće u realizaciju projekta Punina života kojim je, uz pastoralni centar, predviđena i izgradnja Doma za osobe starije od 65 godina s dnevnim boravkom koji će poboljšati kvalitetu života mještana treće životne dobi. Vrijednost tog projekta je 10,2 milijuna kuna, a sredstava su osigurana iz fonda Europske unije. Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta u okviru kojeg će se pružati usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina koje dolaze iz samačkih kućanstava te kućanstava u kojima žive s članovima obitelji koji na dnevnoj bazi zbog radnih i drugih obaveza izbivaju iz kuće u duljem razdoblju. Kroz izgradnju i opremanje 29 infrastrukturnih jedinica pridonijeti će prevenciji institucionalizacije te razvoju mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici.

Projektom je predviđena i kupnja kombi-vozila za prijevoz osoba starijih od 65 godina u program dnevnog boravka te će biti zaposlene četiri osobe zadužene za provođenje aktivnosti. Troškovi plaća zaposlenih uključeni su u financijsku konstrukciju projekta.

-Projektom će se omogućiti mještanima treće dobi da borave u Centru uz molvarsku crkvu te da koriste razne društvene sadržaje i sudjeluju u različitim aktivnostima, kao što je i vrt koji će im poslužiti za uzgoj cvijeća, povrća i ljekovitog bilja. Općina je za projekt Doma kupila potrebno zemljište, izradila projektnu dokumentaciju i prijavila projekt za potporu iz fonda Europske unije. S ovim projektom ćemo znatno poboljšati kvalitetu života starijih mještana. Zahvaljujem županu Darku Korenu i Županija na podršci u projektu – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

Već dugo je poznato, ističe fra Zdravko Tuba, župnik u Molvama, da je usamljenost problem koji se često povezuje sa starenjem. Upravo su starije osobe izložene raznim čimbenicima koji doprinose negativnim životnim promjenama i različitim stupnjevima socijalne izolacije ili usamljenosti.

-Radi pružanja socijalne podrške te omogućavanja odnosa u kojima će se osoba osjećati voljena, vrijedna, poštovana i zbrinuta, u suradnji s Općinom i Županijom pokrenuli smo i projekt Punina života – kaže fra Zdravko Tuba. 

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca – Molve

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI