U Molvama kreće izgradnja Doma za cjelodnevni boravak starijih osoba

Molvarski Samostan Uznesenja blažene Djevice Marije u suradnji s Općinom i Županijom kreće u realizaciju projekta Punina života kojim je, uz pastoralni centar, predviđena i izgradnja Doma za osobe starije od 65 godina s dnevnim boravkom koji će poboljšati kvalitetu života mještana treće životne dobi. Vrijednost tog projekta je 10,2 milijuna kuna, a sredstava su osigurana iz fonda Europske unije. Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta u okviru kojeg će se pružati usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina koje dolaze iz samačkih kućanstava te kućanstava u kojima žive s članovima obitelji koji na dnevnoj bazi zbog radnih i drugih obaveza izbivaju iz kuće u duljem razdoblju. Kroz izgradnju i opremanje 29 infrastrukturnih jedinica pridonijeti će prevenciji institucionalizacije te razvoju mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici.

Projektom je predviđena i kupnja kombi-vozila za prijevoz osoba starijih od 65 godina u program dnevnog boravka te će biti zaposlene četiri osobe zadužene za provođenje aktivnosti. Troškovi plaća zaposlenih uključeni su u financijsku konstrukciju projekta.

-Projektom će se omogućiti mještanima treće dobi da borave u Centru uz molvarsku crkvu te da koriste razne društvene sadržaje i sudjeluju u različitim aktivnostima, kao što je i vrt koji će im poslužiti za uzgoj cvijeća, povrća i ljekovitog bilja. Općina je za projekt Doma kupila potrebno zemljište, izradila projektnu dokumentaciju i prijavila projekt za potporu iz fonda Europske unije. S ovim projektom ćemo znatno poboljšati kvalitetu života starijih mještana. Zahvaljujem županu Darku Korenu i Županija na podršci u projektu – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

Već dugo je poznato, ističe fra Zdravko Tuba, župnik u Molvama, da je usamljenost problem koji se često povezuje sa starenjem. Upravo su starije osobe izložene raznim čimbenicima koji doprinose negativnim životnim promjenama i različitim stupnjevima socijalne izolacije ili usamljenosti.

-Radi pružanja socijalne podrške te omogućavanja odnosa u kojima će se osoba osjećati voljena, vrijedna, poštovana i zbrinuta, u suradnji s Općinom i Županijom pokrenuli smo i projekt Punina života – kaže fra Zdravko Tuba. 

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca – Molve

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI