U našem susjedstvu: Trener sudski tražio od kluba 176.000 kuna, sad je on dužan 16.000

Podravski list profile

Bivši trener mlađih dobnih skupina rukometašica Bjelovara, po potrebi i pomoćnik u seniorskoj ekipi Dalibor Ostrman tražio je sudskim putem naknadu za gotovo tri godine rada u tom klubu, no nije uspio dokazati da je na to imao pravo. Sad umjesto da dobije traženih 176.000 kuna, on mora nadoknaditi troškove postupka klubu u iznosu oko 16.000 kuna!

On je na sudu kazao kako je “kontinuirano trenirao dvije ekipe mlađih dobnih kategorija, a povremeno i prvu seniorsku ekipu s kojom je od proljeća 2016. odlazio na sve službene i prijateljske utakmice”.

On je tvrdio i kako je to razdoblje više puta od predsjednika kluba Milana Matekovića tražio sklapanje pisanog ugovora o radu ili da mu preda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, no predsjednik bi, kazao je, svaki put to propustio učiniti uz različita obrazloženja i obećanja poput “da će se to riješiti naknadno”. Zato je Dalibor smatrao da je tuženik s tužiteljem temeljem zakonskih odredbi sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Smatrao je i da mu je tuženik bio dužan isplaćivati primjerenu plaću od 5200 kuna bruto.

U klubu se nisu slagali s njim i rekli su kako se on sjetio potraživati svoja prava osam mjeseci nakon razrješenja i to iz nepostojećeg radnog odnosa.

“Tužitelj je dužnost trenera, na vlastiti zahtjev obavljao isključivo temeljem usmenog ugovora o volontiranju, budući kroz cijelo vrijeme volontiranja nije dostavio dokaz o stručnoj spremi i pedagoškim kompetencijama!”, odgovorili su iz kluba.

Sud je svoju odluku da stane na stranu kluba obrazložio:

“Kako se volontiranje obavlja bez prava volontera na financijsku naknadu za obavljeni posao, to tužitelju za volonterske poslove ne pripada plaća, a tužitelj nije dokazao da je u utuženom razdoblju bio u radnom odnosu kod tuženika, pa je valjalo odbiti kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja radi isplate plaća u zatraženom iznosu 176.800 kuna sa zatraženom zakonskom zateznom kamatom.”

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI