U našoj županiji lani je kupljeno i unajmljeno 700 vozila manje nego 2019.

-Moram priznati da je nama pad prodaje i poslovanja otprilike oko 50 posto ako gledamo prošlu godinu otkako je krenula epidemija i pogotovo onaj prvi lockdown – kaže Igor Beši, voditelj prodaje u koprivničkom Auto Šatraku i navodi kako se taj postotak u najvećem dijelu odnosi na suradnju s kompanijama, leasing te iznajmljivanje vozila.

Slična je situacija u gotovo svim autokućama, a da je u vrijeme epidemije došlo do pada kupnje vozila potvrđuju i podaci iz Centra za vozila. Lani je, govore podaci u našoj županiji, po prvi put registrirano gotovo 700 osobnih vozila manje nego u 2019. Postupak prve registracije u našoj županiji lani je obavljen za 2939 vozila, a 1868 kod osobnih vozila.

Prvi put registriranih novih osobnih vozila bilo je 352. Prošle godine prva je registracija obavljena za gotovo 900 vozila više (3814), od čega 2550 osobnih u odnosu na 1868 lani. Prvi put registriranih novih vozila bilo je 458, 100 više nego u godini bez epidemije.

 – Turistička sezona bila je takva kakva je bila i vidi se njen utjecaj na poslovanje autokuća. Slabije se iznajmljivalo vozila, a kompanije ili nisu išle u planirani leasing ili su postojeće aktivnosti stavljale na čekanje.

Beši navodi kako se bilježi i pad prodaje kod fizičkih osoba, no ne mnogo u odnosu na 2019. godinu. No ipak, nada se da će ova godina biti povoljnija.

– Već prvi mjesec vidi se da je otprilike na razini siječnja prošle godine kad još nismo bili u epidemiji. Naznake su da bi i veljača trebala biti povoljna – dodaje Beši koji na primjeru opela, koji lani nije izbacio dva najavljena modela, ističe kako su i proizvođači bili dosta oprezni.

Nada se kako će se epidemiološka situacija promijeniti na bolje i očekuje kako će i tržište automobila živnuti i vratiti se na vrijeme prije koronavirusa.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI