U našoj županiji nezaposlenost tek 5,4 posto, u državi 7,8 posto

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naša županija među najboljima je u državi ako gledamo udio nezaposlenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj. Nalazi se na drugom mjestu s udjelom od 1,5 posto osoba koje ne rade i prijavljene su na biro. Podaci su to s krajem 2019. godine koje je upravo objavio županijski Zavod za zapošljavanje. U odnosu na godinu prije, imali smo pad nezaposlenosti od 7,4 posto, a na kraju godine na Zavodu za zapošljavanje bilo je „tek“ njih 1941. Jedino Ličko-senjska ima manje nezaposlenih od nas, 1757.

Svaki osmi poljoprivrednik u Hrvatskoj dolazi iz naše županije

– Na temelju raspoloživih podataka broja aktivnog stanovništva i prosječnog ukupnog broja nezaposlenih osoba na razini Republike Hrvatske prosječna je godišnja stopa nezaposlenosti za 2019. godinu 7,8 posto, a za Koprivničko-križevačku županiju 5,4 posto – navode u Zavodu za zapošljavanje.

Također, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na području Koprivničko-križevačke županije u 2019. imali smo 33.995 zaposlenih, što je za 106 zaposlenih više nego na kraju 2018. godine. Najviše ih je zaposleno kod pravnih i fizičkih osoba 30.142, dok je 1051 obrtnik. Naša županija ima i ponajveći udio poljoprivrednika među zaposlenima 2263, što je čak 12 posto svih poljoprivrednika u državi.

– Krajem prošle godine na Zavodu smo imali prijavljene 672 nezaposlene mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina, što je gotovo 35 posto ukupnog broja nezaposlenih. Kad usporedimo te podatke s onima na razini državnog prosjeka, vidimo da je naš postotak nezaposlenosti mladih još uvijek značajno viši od državnog prosjeka od 28,2 posto – navode u Zavodu za zapošljavanje. Dodajmo i kako na posao najduže, duže i od godinu dana, čekaju oni bez škole i s nezavršenom osnovnom školom, čak 44,2 posto od svih na Zavodu. U najpovoljnijem su položaju osobe s fakultetom, magisterijem i doktoratom kod kojih svaki deseti na zaposlenje čeka duže od godinu dana. Naknadu je lani mjesečno u prosjeku primalo 530 nezaposlenih i iznosila je oko 2470 kuna.

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI