U našu županiju uskoro stižu prvi “euri” iz Nacionalnog plana oporavka

Danas je u Koprivničko-križevačkoj županiji boravio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, posjetio gradnju nove sportske dvorane u Sv. P. Orehovcu vrijedne 21 milijun kuna te dogradnju Obrtničke škole u Koprivnici, u sklopu županijskog projekta Centra kompetencija teškog 60-ak milijuna kuna.

Nakon toga sa županom Darkom Korenom i predstavnicima gradova Koprivnice, Đurđevca i Križevaca održao je radni sastanak u prostorima Županije, na kojem je najviše riječi bilo o planovima korištenja europskih sredstava iz fonda Nacionalnog plana oporavka, ali i ostalih financijskih paketa namijenjenih predškolskom i školskom sustavu.

Ministar Fuchs otkrio je kako će prva sredstva iz NPO-a ići za projekte iz predškolskog odgoja, dogradnju i gradnju vrtića jer je cilj da u sljedećem desetljeću dostignemo “pokrivenost” pohađanja vrtića od 90 posto. Ti projekti mogli bi u realizaciju već krajem prosinca ili početkom siječnja iduće godine.

Također, nakon toga stižu sredstva i za projekte u osnovnom školstvu kako bi do 2030. godine velik dio zemlje imao jednosmjensku nastavu. Danas u Hrvatskoj jednosmjensku nastavu ima 60 posto škola, no obuhvaćeno je time samo 40 posto djece. Potom na red dolazi i srednje školstvo s naglaskom na širenje gimnazijskih kapaciteta s obzirom da smo “debelo” ispod euro prosjeka učenika koji pohađaju gimnazijske programe. Tko će dobiti i koliko novca, naglasio je ministar Fuchs, prije svega ovisi o potrebama, ali i pripremljenosti tih projekata na lokalnim i županijskim razinama.

-Jedan od ciljeva reforme predškolskog sustava je i da imamo svu djecu koja polaze popularnu “malu školu”, to jest predškolsku godinu prije početka osnovne škole. Ideja reforme osnovnog školstva je pohađanje jednosmjenske nastave, da djeca borave veći dio dana u školi, uče, rješavaju zadaću, idu na dodatne programe, imaju obrok… Kod srednjih škola prioritet su gimnazije, usmjeravanje djece da upišu te programe. U RH prosjek upisanih u gimnazije je 30 posto, a u Eropi 55 posto – napomenuo je Fuchs.

Podsjetimo i kako je projekt sportske dvorane u Sv. P. Orehovcu najveći među projektima gradnje pet sportskih dvorana diljem županije, u koje je Županija financijski “ušla” u partnerskom odnosu s općinama 50:50. U funkciji bi, doznajemo, mogla biti već krajem veljače iduće godine.

-Znamo da ne možemo dobiti sredstva za deset sportskih dvorana pa smo u suradnji s općinama ušli zajednički u gradnju ovih pet dvorana. No, treba nam još pet, manjih ili većih i tu očekujemo pomoć – naveo je župan Koren i podsjetio da Županija trenutno provodi velike projekte u obrazovanju vrijedne 150 milijuna kuna te kako ima u pripremi novih sedam pojedinačnih projekata za sljedeće razdoblje.

-Tu su škola u K. Ivancu sa sportskom dvoranom, dvorana u Hlebinama, dogradnja srednjoškolskih kapaciteta gimnazija u Križevcima i Đurđevcu… – spomenuo je neke od njih Koren.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI