U Njemačkoj se i dalje smiju masovno ubijati muški pilići

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Masovno ubijanje muških pilića na njemačkim peradarskim farmama je i dalje dozvoljeno ali samo toliko dugo dok u upotrebu uđu uređaji za otkrivanje spola pilića prije izlijeganja, odlučio je Savezni upravni sud u Leipzigu u četvrtak.”

Gospodarski interesi nisu dovoljan razlog za ubijanje muških pilića“, stoji u odluci sudaca Saveznog upravnog suda.Prema zakonu o zaštiti životinja, životinjama se bez „jakog razloga“ ne smije nanositi bol i ne smije ih se ubijati.Suci su međutim odlučili da je, toliko dugo dok se na peradarskim farmama ne budu primjenjivali uređaji koji bi već u embrionalnoj fazi, tj. u jajetu, mogli raspoznati spol pilića, dosadašnja praksa ubijanja dopuštena.

“Mi trenutno ne vidimo načina kako preko noći zabraniti ovu godinama primjenjivanu praksu jer trenutno ne postoje alternative“, stoji u presudi.U predmetu se radilo o dvije peradarske farme iz Sjeverne Rajne-Vestfalije koje su podnijele tužbu zbog postupka ove savezne pokrajine koja je dekretom zabranila ubijanje pilića.Riječ je o peradarskim farmama za kokoši nesilice na kojima samo one donose profit, jer se radi o sorti koja ne daje dovoljno mesa pa zadržavanje muških pilića na životu ne bi bilo ekonomski opravdano.

Prema informacijama ministarstva poljoprivrede godišnje se u Njemačkoj na ovaj način ubije preko 45 milijuna pilića. Životinje se ubijaju plinom.Ministrica poljoprivrede Julie Kloeckner kazala je da bi se uređaji za rano otkrivanje spola pilića trebali od sljedeće godine primjenjivati na farmama nesilica.Robert Habeck, predsjednik stranke Zeleni koja podržava zabranu ubijanja, izrazio je razočaranje današnjom sudskom odlukom.

“Presuda je u smislu zaštite životinja veliko razočaranje. Naravno da se moraju uzeti u obzir i gospodarski aspekti ali ubijanje se mora zaustaviti“, rekao je Habeck.

(Hina) xnkre ymaš

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI