U opticaj ide nova poštanska marka sa ‘Srcem Podravine’

Hrvatska pošta sutra će pustiti u opticaj novu poštansku marku, i to u povodu 750. godišnjice prvog spomena Koprivnice.

Motiv na marki je veduta grada s darovnicom iz zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a autori marke su marke Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, i prof. art. Zlatko Kauzlarić Atač, poznati koprivnički slikar i umjetnik.

Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je izdana u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Podsjetimo, Koprivnica se put kao naselje spominje daleke 1272. godine u darovnici kraljevića Ladislava IV. Kumanca, a ime duguje istoimenoj rječici koja šara jugoistočnim dijelom grada.

Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci koji ondje podižu župnu crkvu i samostan, a Koprivnica postaje sve važnije društveno, gospodarsko i prometno središte gornje i središnje Podravine. Poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca Koprivnica 4. studenog 1356. godine postaje slobodni kraljevski grad, a taj se datum i danas slavi kao Dan Grada Koprivnice.

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Draženom Ernečićem, profesorom i predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici kao inicijatorom i suradnikom na projektu.

Foto: Hrvatska pošta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI