Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U opticaj ide nova poštanska marka sa ‘Srcem Podravine’

Hrvatska pošta sutra će pustiti u opticaj novu poštansku marku, i to u povodu 750. godišnjice prvog spomena Koprivnice.

Motiv na marki je veduta grada s darovnicom iz zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a autori marke su marke Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, i prof. art. Zlatko Kauzlarić Atač, poznati koprivnički slikar i umjetnik.

Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je izdana u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Podsjetimo, Koprivnica se put kao naselje spominje daleke 1272. godine u darovnici kraljevića Ladislava IV. Kumanca, a ime duguje istoimenoj rječici koja šara jugoistočnim dijelom grada.

Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci koji ondje podižu župnu crkvu i samostan, a Koprivnica postaje sve važnije društveno, gospodarsko i prometno središte gornje i središnje Podravine. Poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca Koprivnica 4. studenog 1356. godine postaje slobodni kraljevski grad, a taj se datum i danas slavi kao Dan Grada Koprivnice.

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Draženom Ernečićem, profesorom i predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici kao inicijatorom i suradnikom na projektu.

Foto: Hrvatska pošta

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI