U PODRAVINI JE NAJLJEPŠE Poznati hrvatski glumac zamijenio metropolu Prekodravljem

Pitate me jel imam vremena za to sve. Odgovor je: nemam. Al trudim se biti aktivan na nekoliko područja.


Autor: podravski.hr — 19.05.2018. / 9:14 Stil

Vid u svom dvorištu u Prekodravlju

Vid Balog, glumac, pjevač te pisac i prevoditelj, nakon godina provedenih u Zagrebu, odlučio je trajno se preseliti u rodno Gotalovo. Ovdje je tijekom godina uređivao kuću izgrađenu na ‘starini’, a sa svojim stvaralaštvom ne misli stati. Proveo nas je po svojem imanju te pokazao antikni namještaj kojeg sam restaurira, a nakon toga sjeli smo s njim uz čašicu orehovca kojeg sam radi. Recept je, kaže, jednostavan: puno orehi, malo cukora i puno rakije.

– U zadnje vrijeme uglavnom sam u Gotalovu, no često sam i u Zagrebu. Trenutno radim na prijevodu jedne predstave za varaždinsko kazalište, pišem i novi scenarij za 50. obljetnicu Picokijade, ali i polako radim na svojoj novoj knjizi. Uz to, pišem povijest pleh-muzike u zaprešičkom kraju – kaže Vid koji je navikao raditi više stvari odjednom.

– Pitate me jel imam vremena za to sve. Odgovor je: nemam. Al trudim se biti aktivan na nekoliko područja. Uz to, kuća i dvorište su veliki, sreća pa mi brat uskoči i pomogne pokositi travu i počupati drač. Zimus mi je otpao oluk na kući pa mi je premočilo po zidu, sad pak i to moram rešiti. Na selu uvijek ima nekog posla, tak da dok se preselim, onda ću se više i tomu posvetiti – rekao je Vid.

Vid još uvijek nije našao mjesta za Franca Jozefa na zidu dnevnog boravka

Kako kaže, iako je zaposlen u kazalištu Komedija, došlo je vrijeme za mlađe generacije.

– Ima tam glumci čudo, pa nek deca hopšu po pozornici, a ja ću se rado odazvati kad me pozovu. Posvetit ću se pisanju, a i furt neko nekaj treba pa neću biti besposlen. Uskoro ću krenuti i u adaptaciju dvije drame za radio – veli Vid.

Kaže kako za kajkavsko narječje budućnosti ima, no trenutno se nalazi u nekoj stagnaciji.

– Festivali kajkavskih pjesama i dalje postoje, no ostali su zarobljeni u nekom minulom vremenu. Trebalo bi to malo modernizirati, sve je to vrlo slično jedno drugom. Ljude van kajkavskog narječja to baš i ne zanima – zaključio je Vid te nastavio s poslom oko kuće. (sm)

Snimio: Dubravko Vutuc