U Podravini u ponedjeljak veliki koncert za Međunarodni dan optimizma

Nakon višegodišnjeg izbivanja iz medija, Siniša Cmrk, poznata TV ličnost i rođeni Đelekovčan, na velika se vrata vraća u žižu zbivanja i to s velikim vijestima: pokrenuta je inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana optimizma, a osim misije širenja optimizma kao i podizanja razine svijesti kako u današnje vrijeme vlada previše negativnosti i pesimizma koje direktno utječe na raspoloženje i psihu svih nas, važno je istaknuti kako inicijativa kreće upravo iz Podravine. Stoga je u Podravini i osnovan Globalni institut optimizma, na Križnici, u društvenom domu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prije točno 10 godina bilo je istraživanje kako su Hrvati četvrti po pesimizmu u svijetu, a meni kao sociologu koji je prošao cijelu Hrvatsku to nikako nije bilo jasno. Tada mi je palo na pamet da ja napravim stup optimizma, kao totem optimizma, dakle mjesto koje drži koheziju grupe i prenosi vrijednosti, a u ovom slučaju ljudi bi dolazili na to mjesto i prenosili optimistične poruke – pojasnio je Siniša svoju ideju.

Odakle Podravina u cijeloj toj priči, Cmrk je objasnio kako ona korijene vuče još iz njegova djetinjstva, i odgoja njegove bake Barice, no za to postoji i opravdani zemljopisni razlog. Budući da je Ludbreg „centar svijeta“, neka onda ovaj dio Hrvatske bude „srce svijeta“, odnosno da poput srca koje pumpa krv u svaku stanicu tijela, da se tako iz Podravine „pumpa“ optimizam u svijet, zaključuje Cmrk. Inicijativa je došla i do naših europarlamentaraca, na čelu s Ružom Tomašić, koji su podržali ideju oko obilježavanja Dana optimizma kao međunarodni datum te iznijeli prijedlog u proceduru u Europski parlament, koji je službeno u tijeku.

Čeka se samo službeno proglašenje, a on bi se obilježavao 27. svibnja, i to već od iduće godine. No, prvi korak prema službenom proglašenju je njegova službena najava s ambasadorima optimizma, koje slijedi već 11. listopada i to na Križnici, izletištu na Dravi kod Pitomače, točnije na dravskom otoku, koji će dobiti naziv „Otok optimizma“.

Tamo će nastupiti Mia Dimšić, Luka Bulić, Doris Pinčić, Mirko Švenda Žiga, Tomislav Goluban, Tamburaški sastav Mjesečina i drugi. Službeni povod je korona, odnosno pesimisizam oko nje, kojoj će se i službeno pokazati „srednji prst“. Događaj počinje u 18 sati. Inicijativu podržava i Škola narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ te Centar za kulturu dijaloga.

Europarlamentarka Sunčana Glavak priključila se inicijativi

FOTO Krešo Puklavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI