U pogonima se radilo i na plus 60, zbog vrućina su se prekidale smjene

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Brojni Podravkini radnici svih ovih godina nisu se mogli hvaliti uvjetima za rad kao u drugim domaćim kompanijama, no tek se dolaskom nove predsjednice uprave Martine Dalić njihov glas uspio čuti.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podravka je, naime, najavila kako će uskoro uložiti značajna sredstva u postavljanje klimatizacije i ventilacije u više „kritičnih“ pogona, a 1. listopada kreće i obnova sedmerokatnice u Starčevićevoj.

Privodi se kraju preseljenje starih ureda iz Podravkine zgrade

Tvornice poput Dječje hrane, Koktela, Danice, Mlina i Kalnika uopće nisu bile klimatizirane i s primjerenim sustavom ventilacije pa je rad tijekom ljeta bio gotovo nemoguć. Već ovog ljeta pokazalo se da je stanje neodrživo jer se u nekim pogonima zbog vrućine moralo odustati od rada u drugoj smjeni.

Ksenija Horvat, čelnica Sindikata PPDIV-a u Podravci i članica Nadzornog odbora kompanije te predstavnica Radničkog vijeća, ističe da će djelatnici navedenih Podravkinih pogona biti vrlo zadovoljni.

– Ovo je ljeto bilo posebno teško. U nekim pogonima koji nisu bili klimatizirani i u kojima su peći, poput Koktela, temperatura je često znala prelaziti 60 stupnjeva – navodi Horvat i dodaje da je vruće bilo i u zimskim danima.

Predstavnici radnika predstavili su Martini Dalić svoje probleme, a ona je, iako investicija nije planirana u ovogodišnjem poslovnom planu, smatrala da je ona nužna kako bi spriječili da se ponove iznimno teški uvjeti rada.

Inventar je već odavno dao svoje

– Nadam se da će se na ovaj način riješiti značajan dio primjedaba na radne uvjete koje su radnici iznijeli na nedavno održanim skupovima radnika. Vjerujem da će do kraja godine sve biti postavljeno – kazala je Martina Dalić i potvrdila kako uskoro slijedi raspisivanje natječaja te odabir izvođača.

Podravkini djelatnici vrlo su zadovoljni, kad je kompanija objavila ovo ulaganje, na našoj Facebook stranici redali su se komentari:

– Svaka čast, u pogonima je inače vruće, od strojeva koji griju, a pogotovo kad su vani visoke temperature – e onda to treba izdržati. Sve pohvale za Dalić – napisala je Ana, dok je Branko pohvalio što vodi brigu o radnicima.

Izvođač je pak potvrđen za godinama najavljivanu obnovu jednog od simbola koprivničke industrijske renesanse – Podravkine upravne zgrade. Posao vrijedan 87,8 milijuna kuna dobio je križevački Radnik. Sedmerokatnica je izgrađena još prije 42 godine, a osim nekoliko manjih intervencija u unutrašnjosti, nikad nije prošla temeljitu obnovu. Cijela investicija financirat će se iz tekuće blagajne i bez dodatnog zaduživanja.

Dio zaposlenika već se preselio na nekoliko lokacija u gradu poput zgrade INA-e i Croatia osiguranja, a ostatak će u privremene urede na godinu dana krenuti ovih dana. Obnova sedmerokatnice obuhvatit će i restoran, parkiralište, ali i okoliš. Radovi kreću već 1. listopada, a bude li sve teklo po planu, u srpnju iduće godine zaposlenici će se moći vratiti u nove urede.

Zaposlenici u sedmerokatnici također su jedva dočekali ovu novost.

Ovako danas izgleda sedmerokatnica, a ovako (desno) će izgledati za godinu dana

– Logistički je ovo jako zahtjevan posao, treba više stotina djelatnika rasporediti po uredima u gradu. Mi smo, recimo, na Juhama u uredima – priča nam Mario iz Koprivnice, dugogodišnji zaposlenik Podravke i navodi kako je bilo nesnosno raditi u uredima, posebno ljeti.

– Znali smo dolaziti i u sedam i ranije na posao kako bismo ranije završili. Nosili smo svoje miniklime i ventilatore. Sve je bilo toliko trošno da nam je zimi bilo hladno jer su prozori propuštali. Kad je zgrada rađena instalacije nisu bile predviđene za postavljanje klime i kad se razgovaralo o obnovi nije bilo moguće samo obnoviti fasadu i to je to – priča nam ovaj podravkaš.

Obnovom poslovne zgrade unaprijedit će se energetska učinkovitost, korporativna i informacijska sigurnost sustava te osigurati odgovarajući uvjeti za rad koji će potpuno zadovoljavati propisane norme te odgovarati novim zahtjevima u vremenu nakon pandemije uzrokovane koronavirusom, ističu u kompaniji i dodaju da će kod obnove paziti na očuvanje svih materijalnih elemenata umjetničke vrijednosti na postojećoj lokaciji.

– Svi takvi elementi očuvat će se i moraju se uklopiti u novi dizajn prostora – rekli su u Podravci kojoj to nije jedini projekt modernizacije, kazali su.  

FOTO Podravka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI