U ponedjeljak kreće popis stanovništva: Prvo online, a onda stižu popisivači

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković boravila je danas u Koprivničkoj županiji, ugostio ju je župan Darko Koren, a tema je bila popis stanovništva koji počinje 13. rujna.

-Popis obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati Popisa, osim za analizu stanja, koriste se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave – rečeno je na sastanku.

Građane su pozvali da što više iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja putem elektroničkog sustava e-Građani.

-Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. godine u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), a Popis se provodi u dvije faze: od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači terenski obavljaju popisivanje svih onih koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa – doznajemo.

Više informacija o Popisu stanovništva 2021. godine možete doznati OVDJE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI